cloudflare app

Cloudflare stopt bescherming van rechts-extremistisch forum 8chan na aanslag Texas

Laatst bijgewerkt: 5 augustus 2019
Leestijd: 1 minuut, 8 seconden

The New York Times meldt zondag dat techbedrijf Cloudflare stopt met het beschermen van het forum 8chan tegen cyberaanvallen. Websites kunnen de diensten van Cloudflare gebruiken om zich te beschermen tegen bijvoorbeeld DDoS-aanvallen. Bij de aanslag in El Paso kwamen twintig mensen om het leven. De schutter plaatste een bericht op 8chan. Het was niet de eerste keer dat dat gebeurde. Meerdere daders van dodelijke schietpartijen plaatsten hun manifesten op het forum.

Cloudflare trekt zich terug

Door de bescherming van 8chan stop te zetten, wordt het forum vatbaarder voor DDoS-aanvallen. Cloudflare verklaart dat inmiddels bewezen is dat 8chan flinke schade aan kan richten en dat het bedrijf zich verplicht voelt daar iets aan te doen als zoiets te voorkomen is.

8chan

8chan ontstond nadat een groep gamers met aanstootgevende meningen geschorst werd van het forum 4chan. Oprichter van 8chan Fredrick Brennan zegt dat hij een forum wilde maken waar iedereen zijn of haar mening kon delen, ook als die aanstootgevend was. Brennan riep afgelopen weekend zelf op om het forum te sluiten, maar hij kon dat zelf niet doen, omdat hij het beheer in 2015 overdroeg aan nieuwe eigenaren. Op de website worden complottheorieën en rechts-extremistische meningen gedeeld, en het forum wordt dus gelinkt aan meerdere dodelijke schietpartijen. De aanslag in Texas wordt behandeld als terrorisme. Justitie is van plan om de doodstraf te eisen tegen de dader.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen