Merkel en Xi Jinping

Chinese instanties verzamelen gegevens van Duitse socialmediagebruikers

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 43 seconden

Volgens de Duitse veiligheidsdienst (BfV) gebruiken Chinese instanties valse profielen op social media om gegevens van Duitse gebruikers te verzamelen. Dit concluderen ze uit een onderzoek dat negen maanden in beslag nam. De inlichtingendienst waarschuwt nu medewerkers van de overheid voor het openbaar plaatsen van persoonlijke gegevens. Hier kleeft een groot risico aan volgens de inlichtingendienst.

LinkedIn

Uit het onderzoek blijkt dat het om zo’n tienduizend Duitse profielen gaat en dat de Chinese spionnen voornamelijk via LinkedIn nepprofielen aanmaken. Ze richten zich op politici en andere medewerkers van de overheid. Het zou kunnen dat het om veel meer profielen gaat dan nu bekend is, zegt de BfV, maar dat die bijvoorbeeld nog niet geïdentificeerd zijn. Er werden enkele profielen bekend gemaakt door de BfV.

De Chinese diensten doen zich voor als bijvoorbeeld adviseurs of onderzoekers. Ze zouden informatie verzamelen over politieke interesses en hobby’s.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past