Satellietschotels in veld

Chinese hackers vielen computersystemen aan die satellieten aansturen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Beveiligingsonderzoekers van Symantec meldden afgelopen dinsdag dat een hackersgroep uit China binnengedrongen zou zijn in computersystemen in de Verenigde Staten en en Zuidoost-Azië. Het zou gaan om computersystemen die satellieten aansturen. De hackers drongen diep in de systemen binnen, waardoor het voor hen mogelijk was om de satellietsystemen te beïnvloeden. Dezelfde hackers zouden ook aanvallen uitgevoerd hebben op militaire doelwitten en telecomproviders.

Spionage

De hackers drongen zo diep in de systemen binnen dat het in theorie mogelijk was geweest voor hen om bijvoorbeeld de baan van de satelliet te veranderen, waardoor dataverkeer verstoord had kunnen worden. Volgens de onderzoekers van Symantec was het doel van de hackers vooral om bepaalde doelwitten af te luisteren. De malware die ze installeerden had als functie om militaire instanties of burgers te bespioneren.

Schade onbekend

Het is onduidelijk in hoeverre het de hackers gelukt is om doelwitten af te luisteren. De malware is inmiddels verwijderd van de systemen en Symantec zal binnenkort met een verslag komen over de gebeurtenissen.

De VS is al langer bang voor spionage door Chinese hackers. China wordt verdacht van verschillende aanvallen met als doel te kunnen spioneren. Telefoons van Chinese fabrikanten worden niet gebruikt op overheidslocaties, uit angst voor spionage.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past