Xi Jinping

China begonnen met blokkeren VPN diensten

Laatst bijgewerkt: 9 december 2019
Leestijd: 1 minuut, 52 seconden

China is de aanval begonnen op VPN software die het mogelijk maakt internetgebruikers toegang tot Twitter, Facebook, Gmail en andere diensten die in China geblokkeerd zijn.

People’s Daily meldt dat China’s ‘Great Firewall’, het internetcensuur systeem van China, werd “opgewaardeerd voor cyberspace soevereiniteit”, een actie waarbij ten minste drie populaire VPN-diensten geblokkeerd zijn.

Strong VPN vermeldt op haar blog dat het lijdt onder “verbindingsproblemen” vanuit China. Ook TunnelBear geeft aan dat het meldingen onderzoekt dat hij van enkele, in China gevestigde, klanten ontvangen heeft die “de laatste maanden moeite hebben met het leggen van verbindingen naar TunnelBear”.

Ok Astrill, een dienst die veel wordt gebruikt door expats in China en het Chinese bedrijfsleven heeft kort geleden gewaarschuwd dat gebruikers problemen ondervinden met de iOS-client van hun dienst.

Een medewerker van Astrill vertelde aan People’s Daily dat het bedrijf niet wist hoe lang de verstoring zouden duren na sinds de “upgrade” van de Great Firewall of China. De service van Astrill op andere platformen – waaronder Apple’s Mac – is blijkbaar niet aangetast.

Andere prominente VPN-diensten ontvangen tevens sterke aanvallen op hun servers, maar beweren gewoon te blijven werken.

Een woordvoerder van ExpressVPN vertelde TechCrunch dat haar “diensten nog steeds normaal lijken te werken, op alle platformen, waaronder ook voor klanten in China.”

Golden Frog, een andere VPN provider die zich op de Chinese markt richt, geeft aan dat haar service ´VyprVPN´ ook tijdelijk uit de lucht was. De “aanvallen” op VPN-diensten zijn “geavanceerder dan wat we hebben gezien in het verleden”.

“De Chinese regering heeft geprobeerd om het gebruik van VPN’s, die zijn burgers gebruiken om aan de Great Firewall ontsnappen uit te schakelen. De laatste aanval lijkt deep packet inspection te gebruiken om gericht VPN-protocollen te kunnen blokkeren in combinatie met het blokkeren van specifieke VPN-server eindpunten, “is wat Golden Frog´s president zondag zei in een verklaring.

Het is altijd moeilijk met zekerheid over internetcensuur in China te spreken, veranderingen komen vaak voor en over het algemeen zonder waarschuwing.

Google-services worden sinds afgelopen zomer af en aan geblokkeerd in China. Ook alternatieve kanalen naar Gmail – inclusief POP, SMAP, en IMAP – werden verstoord in de afgelopen maand, ook gebruikers van Microsoft Outlook email service waren enkele weken geleden het doelwit van blokkades.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen