Avast kantoor

Miljoenen slachtoffers door malware in CCleaner software

Laatst bijgewerkt: 2 september 2019
Leestijd: 1 minuut, 10 seconden

Het is cybercriminelen gelukt om malware mee te sturen met legale downloads van CCleaner. CCleaner is een gratis programma waarmee gebruikers de prestaties van hun computer kunnen verbeteren. Het is mogelijk dat de criminelen door deze aanval totaal tientallen miljoenen apparaten kunnen overnemen.

Miljoenen systemen besmet met malware via CCleaner

Het probleem werd ontdekt door onderzoekers van Talos (onderdeel van beveiligingsbedrijf Cisco). CCleaner wordt ontwikkeld door het Britse bedrijf Piriform. Hackers hebben bij dit bedrijf ingebroken en konden via die weg de malware meesturen met de downloads van CCleaners. De onderzoekers van Talos stellen dat de software gemiddeld vijf miljoen keer per week wordt gedownload. Het gaat dan om zowel de PC-versie als een variant voor Android-smartphones.

Malware verspreid zich ongemerkt

De malware verspreid zich net als de malware deed tijdens de NotPetya-aanval in juni, aldus onderzoeker Craig Williams tegenover Reuters. Bij die aanval werd de malware verspreid bij downloads van boekhoudsoftware. Gebruikers merken in eerste instantie niet dat de kwaadaardige software wordt geïnstalleerd. Omdat CCleaner een digitaal certificaat heeft, vertrouwen computers ook volledig op de veiligheid van het programma.

Advies Piriform: software updaten

Avast, het moederbedrijf van Piriform, ontdekte de aanvallen op 12 september 2017. Het is inmiddels bevestigd dat de programma’s die in augustus zijn verschenen besmet waren met het virus. Piriform adviseert gebruikers daarom om nieuwere versies van de software te downloaden en geen gebruik meer te maken van CCleaner 5.33.6162 en CCleaner Cloud 1.07.3191.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen