Beveiligingscamera

Camera’s van Brabantse sportschool gehackt door Russische website

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 12 seconden

Op een Russische website zijn dag en nacht beelden te zien van de ruimtes van een Brabantse sportschool. Omroep Brabant kwam hierachter na onderzoek. Het kon gebeuren doordat de computer waarop de camera aangesloten was onvoldoende beveiligd is. Waarschijnlijk is het standaardwachtwoord van de fabrieksinstellingen nooit veranderd. Het was voor hackers daardoor makkelijk om in te breken en bij de beelden te komen.

AVG

Komende week gaat de Algemene verordening gegevensbescherming in. Daarmee komen er strengere regels voor bedrijven in Europa voor de bescherming van persoonsgegevens. De Brabantse sportschool heeft zijn camera’s niet goed genoeg beveiligd voor de eisen die deze wet stelt. Na 25 mei kan zo’n overtreding een boete van 4% van de omzet van een onderneming opleveren. Omroep Brabant sprak met ICT- en privacydeskundige Brenno de Winter, die zegt dat als je ervoor kiest om camera’s op te hangen in een bedrijf, je ook kennis moet hebben van de beveiliging ervan. Ook snapt hij niet waarom de camera’s in ruimtes werden gehangen waar onder andere kinderen sporten.

Russische website

De Russische website waar de beelden op staan heeft als doel om zulke beveiligingscamera’s te hacken en de beelden ervan openbaar te maken. De eigenaar van de sportschool laat aan Omroep Brabant weten geschrokken te zijn van de situatie. Hij gaat uitzoeken waar het lek zit en gaat maatregelen nemen om tot een oplossing te komen. Er is niet bekendgemaakt om welke sportschool het gaat, om misbruik van de beelden te voorkomen.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past