Foto Binnenhof

Buitenlandse cyberaanval is grootste dreiging voor de nationale veiligheid volgens NCTV

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is een cyberaanval door kwaadwillende landen momenteel de grootste dreiging voor de nationale veiligheid. Dat schrijft de NCTV in het rapport Cybersecuritybeeld Nederland dat woensdag gepubliceerd werd. Bij bijna elk conflict worden tegenwoordig digitale wapens ingezet, maar ondanks dat het zoveel voorkomt, maken bedrijven het hackers nog steeds makkelijk, schrijft de NCTV.

Laagdrempelig

De NCTV waarschuwt dat het heel simpel is voor kwaadwillende landen om een effectieve cyberaanval uit te voeren. Bedrijven hebben hun beveiliging vaak niet op orde, waardoor een simpele DDoS-aanval de online bereikbaarheid van een bedrijf al stil kan leggen. Ook is vaak niet te achterhalen wie er precies achter een aanval zit, of dat bijvoorbeeld in opdracht is van de overheid of van criminelen. De NCTV raadt bedrijven aan om tijdig updates uit te voeren, omdat digitale aanvallen vaak te voorkomen zijn door een bijgewerkte beveiliging.

Toename meldingen

Het aantal meldingen van beveiligingslekken is verzesvoudigd ten opzichte van vorig jaar, meldt de NCTV. Van mei 2017 tot april 2018 werden er 1140 meldingen gedaan. In de periode daarvoor waren dat er maar 194. De NCTV merkt een toename van meldingen uit het buitenland. Wat de toename ook kan verklaren is dat er steeds vaker een beloning uitgeloofd wordt voor het melden van beveiligingslekken.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past