Bug gaf Instagramhackers toegang tot informatie over beroemdheden

Instagram app op iPhone

Instagram waarschuwt dat gegevens van gebruikers toegankelijk zijn geweest door een bug in zijn API (Application Programming Interface). Het zou hierbij alleen gaan om geverifieerde gebruikers (te herkennen aan een blauw vinkje), wat meestal beroemdheden betreft. Instagram stuurde deze gebruikers een bericht, waarin zij daarvoor gewaarschuwd werden.

Persoonlijke gegevens

Gegevens als e-mailadressen en telefoonnummers werden gestolen. Volgens Instagram zou het niet gaan om wachtwoorden. Het lek zat in de API, waarmee Instagram communiceert met andere apps. Instagram raadt gebruikers aan alert te zijn op vreemde telefoongesprekken of e-mailadressen. Soms worden phishingaanvallen ingezet om achteraf alsnog informatie als wachtwoorden te stelen.

Selena Gomez

Instagram heeft niet bekendgemaakt om welke beroemdheden het gaat. Daarnaast is het onbekend of er alleen toegang was tot een aantal specifieke accounts of dat alle geverifieerde accounts kwetsbaar waren. Opvallend is wel dat dit nieuws naar buiten komt twee dagen, nadat het account van Selena Gomez gehackt werd. Bij deze aanval werden naaktfoto’s van Justin Bieber op haar account geplaatst.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen