Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelt sinds 1990 op massale schaal privé-gegevens

GCHQ kantoor ingang

De verdenking op massa surveillance door inlichtingen diensten wordt de laatste jaren steeds sterker, onder andere door de openbaringen van Edward Snowden. Recent vrijgegevens documenten van MI5, MI6 en GCHQ wijzen in de richting van massasurveillance sinds 1990.

Britse inlichtingendiensten zijn in het geheim als sinds de jaren 90 bezig met het verzamelen van bulk persoonsgegevens sinds de late jaren 1990 en hebben toegeven dat ze hierbij informatie verzameld hebben van mensen die “waarschijnlijk niet van interesse zijn voor (het werk van) de inlichtingen- en veiligheidsdiensten”.

De vrijgegeven interne documenten van MI5, MI6 en GCHQ bevestigen de toenemende afhankelijkheid van de agentschappen van het vergaren van privé data, ondanks de, door hen toegegeven, verregaande gevolgen voor de privacy van individuen.

Een dossier met meer dan 100 aantekeningen, formulieren en beleidsdocumenten, verkregen door Privacy International tijdens een juridische procedure over de rechtmatigheid van de surveillance, toont aan dat er al langer sprake is van massasurveillance dan eerder bekendgemaakt. De bestanden tonen aan dat de GCHQ al in 1998 digitale massasurveillance toepaste.

De documenten bieden een uniek inzicht in de manier waarop MI5, MI6 en GCHQ omgaan me het verzamelen en opslaan van bulk gegevens over personen. Deze Bulk persoonsgegevens bevatten gegevens uit paspoorten, reisdocumenten, financiële gegevens, telefoontjes, e-mails en vele andere open of verkapte bronnen. Vaak worden ze ‘samengevoegd’ voor bijvoorbeeld de opsporing van een verdachte.

De data mag vaak jaren gebruikt worden en wordt meer dan eens gebruikt voor doeleinden anders dan nationale en internationale veiligheid (zoals het nachecken van familieleden of buren door medewerkers).

De persoonsgegevens worden vaak ook uitgewisseld met “buitenlandse agentschappen”, vermoedelijk vooral die uit andere landen in de traditionele “Five Eyes” alliantie van het Verenigd Koninkrijk – namelijk de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Ook gegevens omtrent financiën van personen worden tevens opgeslagen. De gegevens worden mogelijk geanonimiseerd opgeslagen , al valt te betwijfelen in hoever deze anonimisering van dergelijke data mogelijk is.

Elke inlichtingendienst heeft zijn eigen database, blijkt uit de documenten. MI5 slaat de data op in hun hoofdkwartier in London: Thames House.

De rechtvaardiging voor het samenstellen van dergelijke geavanceerde databases is volgens een MI5 document het feit dat dit het proces van het opsporen van verdachten versnelt. MI5 benoemt hierbij vervolgens de kracht van big-data verzameling en analyse namelijk het herkennen van patronen en daarmee het voorspellen van gedragingen van doelpersonen.

In feite bevestigen deze documenten wat we al wisten van eerdere lekken, namelijk dat er door veiligheidsdiensten op grote schaal data wordt verzameld en steeds meer met een zogenaamde “sleepnet-methode” dan gericht tapwerk.
Deze informatie bevestigt eens te meer dat het voorkomen van afluisterbaarheid, bijvoorbeeld door versleuting en rerouting van je dataverkeer middels een VPN verbinding vrijwel essentieel is om te ontkomen aan de grillen en dubieuze praktijken van onder andere veiligheidsdiensten.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen