Home - Nieuws (VPN en privacy) - Kamer wil briefgeheim uitbreiden met digitale communicatie

Kamer wil briefgeheim uitbreiden met digitale communicatie

briefgeheim en telecommunicatiegeheimDe Nederlandse Grondwet is er duidelijk over: Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn telefoon- en telegraafcommunicatie. We noemen het ‘briefgeheim’. Met de huidige communicatiemiddelen natuurlijk hopelijk achterhaalde verwoording, maar de kern staat. 

Op verzoek van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer akkoord gestemd met een wijziging van het betreffende artikel in de Grondwet. Het zogeheten briefgeheim wordt daarmee uitgebreid met het ‘telecommunicatiegeheim’. Wijziging van de Grondwet maakt de wet actueler en beter passend bij communicatiemethoden van deze tijd.

Brief- en telecommunicatiegeheim

Onder het ‘brief- en telecommunicatiegeheim’ valt ook digitale communicatie. Dat betekent dat o.a. e-mail, sms en Whatsapp hier onder vallen. Communicatie via die middelen zou onder de nieuwe Grondwet beschermt zijn. Inbreuk op dit recht kan enkel na tussenkomst van een rechter gemaakt worden. In situaties waarbij de nationale veiligheid in geding is, is toestemming van in de wet aangewezen personen voldoende om inbraak op dit recht te maken. De informatie die je via digitale communicatie deelt is dus niet 100% veilig, maar de nieuwe wet maakt het wel stukken lastiger voor derden om inbreuk te maken op je rechten en jouw communicatie te misbruiken.

Al begin 2014 werd een verzoek tot wijziging van de wet omtrent briefgeheim ingediend. Nu de Tweede Kamer het voorstel heeft goedgekeurd, zal de Eerste Kamer zich over de kwestie buigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *