Belastingdienst brieven in brievenbus

Kamer wil briefgeheim uitbreiden met digitale communicatie

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

De Nederlandse Grondwet is er duidelijk over: Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn telefoon- en telegraafcommunicatie. We noemen het ‘briefgeheim’. Met de huidige communicatiemiddelen natuurlijk hopelijk achterhaalde verwoording, maar de kern staat.

Op verzoek van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer akkoord gestemd met een wijziging van het betreffende artikel in de Grondwet. Het zogeheten briefgeheim wordt daarmee uitgebreid met het ‘telecommunicatiegeheim’. Wijziging van de Grondwet maakt de wet actueler en beter passend bij communicatiemethoden van deze tijd.

Brief- en telecommunicatiegeheim

Onder het ‘brief- en telecommunicatiegeheim’ valt ook digitale communicatie. Dat betekent dat o.a. e-mail, sms en WhatsApp hier onder vallen. Communicatie via die middelen zou onder de nieuwe Grondwet beschermt zijn. Inbreuk op dit recht kan enkel na tussenkomst van een rechter gemaakt worden. In situaties waarbij de nationale veiligheid in geding is, is toestemming van in de wet aangewezen personen voldoende om inbraak op dit recht te maken. De informatie die je via digitale communicatie deelt is dus niet 100% veilig, maar de nieuwe wet maakt het wel stukken lastiger voor derden om inbreuk te maken op je rechten en jouw communicatie te misbruiken.

Al begin 2014 werd een verzoek tot wijziging van de wet omtrent briefgeheim ingediend. Nu de Tweede Kamer het voorstel heeft goedgekeurd, zal de Eerste Kamer zich over de kwestie buigen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past