Kodi Addon app store

Brein treft schikkingen met ontwikkelaars van softwaretoepassingen voor illegale media

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

Stichting Brein een schikking getroffen met tien ontwikkelaars van zogenaamde ‘Kodi-builds’. De Kodi is een mediaspeler en het Europees Hof van Justitie bepaalde eerder dit jaar dat mediaspelers waarmee illegaal gestreamd kan worden verboden zijn. Ruim 200 aanbieders stopten na dat oordeel met het aanbieden van de kastjes.

Schikking

De ontwikkelaars zijn gestopt met het bouwen aan drie builds en ze hebben allemaal een onthoudingsverklaring getekend. Daarnaast schikten ze voor 500 euro boete per illegale link. Als de makers in de toekomst nogmaals betrapt worden op het maken van dergelijke add-ons riskeren ze een hoge boete. Met de builds voor mediaspeler Kodi konden gebruikers toegang krijgen tot auteursrechtelijk beschermde films, series, muziek en sport.

Aanbieden van builds zonder kastje ook illegaal

Volgens Brein is het aanbieden van add-ons zonder de speler ook illegaal. De ontwikkelaars zouden weten dat gebruikers met de software inbreuk zouden kunnen plegen. Dat speelde mee in de beslissing van het Hof om de ontwikkelaars te veroordelen. Na de uitspraak aan het begin van het jaar dreigde Brein al met schikkingsbedragen van 10.000 euro voor het aanbieden van mediaspelers die toegang konden geven tot auteursrechtelijk materiaal zonder daarvoor te betalen. In juni werd bijvoorbeeld een schikking getroffen met een echtpaar dat dergelijke kastjes via marktplaats verkocht.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past