Gerechtshof

BREIN sleept Usenet-provider News-service.com voor het hoge gerechtshof

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 37 seconden

Het juridische geschil tussen de door Hollywood-gesteunde anti-piraterij instelling BREIN en Usenet provider News-Service.com zal tot aan het Hooggerechtshof worden uitgevochten. Vorig jaar heeft het Court of Appeal geoordeeld dat het bedrijf niet aansprakelijk is voor de piraterij van zijn gebruikers, maar BREIN is het hier niet mee eens en hoopt het vonnis te laten vernietigen.

In 2009 daagde Brein – de Nederlandse anti-piraterijgroepering die de film- en muziekindustrie vertegenwoordigt -, de Usenet-provider News-Service Europe (NSE) voor het gerecht. NSE is een van Europa’s grootste Usenet-providers.

BREIN claimde dat NSE alle inbreukmakende content van haar servers moest verwijderen en in 2011 stelde het Hof van Amsterdam Brein in het gelijk.

In een eerste vonnis concludeerde het Hof dat NSE vrijwillig online piraterij vergemakkelijkt door middel van haar diensten. Als gevolg hiervan werd het bedrijf veroordeeld om alle auteursrechtelijk beschermde inhoud te moeten verwijderen en toekomstige berichten/ bestanden te filteren op mogelijk inbreuk op het auteursrecht.

Volgens de Usenet-provider zou dit filter te duur zijn om te maken. En daarom heeft de Usenet-provider besloten zijn activiteiten toen per direct te stoppen. Wel gingen ze in beroep.

Lange juridische procedure

Na enkele jaren van rechtszaken, oordeelde het Amsterdamse hof van beroep vorig jaar dat de NSE niet aansprakelijk was voor piraterij van haar gebruikers. Wel moesten ze een snelle en effectieve notice and takedown procedure aan gaan bieden.

Zowel de NSE als BREIN zagen dit initieel als een overwinning. Maar afgelopen week besloot Brein toch naar het hooggerechtshof te stappen, in hoger beroep.

Volgens BREIN is Usenet als een technologie geen probleem. Maar ze vinden dat providers die moedwillig de techniek voor financieel gewin promoten, moeten worden bestraft.

De NSE aan de andere kant, is ervan overtuigd dat hun dienst in overeenstemming is met de wet, en dat zij puur optraden als een neutrale dienstverlener. De NSE gaat daarom de zaak met veel vertrouwen tegemoet.

Nu is het een provider die aangepakt wordt, straks weer een particuliere downloader?

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past