Hoorzitting

Brein krijgt toestemming om getuigen te horen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 15 seconden

De rechter in Den Haag heeft de aanvraag van stichting Brein goedgekeurd om drie getuigen te horen over de bedrijfsstructuur van hostingprovider Ecatel. Brein vermoedt dat Ecatel via twee andere hostingproviders plek biedt aan websites waarop illegaal materiaal staat. De rechter verklaarde dat Brein voldoende belang heeft bij het verhoor, zodat de stichting weet of een eventuele rechtszaak zin heeft en tegen wie de rechtszaak dan aangespannen moet worden.

Verweer

De verweerders brachten verschillende punten in tegen het standpunt van stichting Brein. Zo werd Brein ervan beschuldigd misbruik te maken van de bevoegdheid om een getuigenverhoor aan te vragen.  Ook werd ingebracht dat de Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn, omdat de drie providers zich statutair in het buitenland bevinden. Deze argumenten werden door de rechter afgewezen.

Ecatel, Novogara en Quasi Networks

Stichting Brein heeft de afgelopen jaren meerdere malen Ecatel verzocht om websites onbereikbaar te maken, nadat geconstateerd was dat hierop inbreukmakend materiaal stond. Hier werd niet of pas na veel aandringen gehoor aan gegeven. De afgesloten websites zouden later ook weer opnieuw gehost zijn door Ecatel. Volgens Brein is de provider hiermee aansprakelijk voor de geleden schade aangaande het schenden van auteursrechten.

Volgens Brein zouden er nog twee hostingproviders betrokken zijn bij het hosten van websites met illegaal materiaal. Het gaat om Novogara en Quasi Networks. De verhoren die stichting Brein wil gaan uitvoeren zijn erop gericht om meer duidelijkheid te krijgen over hoe de bedrijfsstructuur in elkaar zit. Het getuigenverhoor vindt plaats op 26 september in de rechtbank van Den Haag.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past