Man leest boek

Boek over cybersecurity van Vermeend en Van Rijbroek uit de schappen gehaald

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Oud-minister Willem Vermeend en tech-expert Rian van Rijbroek schreven samen het boek: De wereld van cybercrime en cybersecurity (Hoe cybercrime-aanvallen onze samenleving en economie bedreigen). Het boek kwam eind 2017 uit, maar is nu teruggetrokken door de uitgever. Rian van Rijbroek kwam afgelopen week op een negatieve manier in het nieuws toen ze in Nieuwsuur haar reactie gaf op de serie DDoS-aanvallen die verschillende banken in Nederland trof. Ze zei daar bijvoorbeeld dat mobiel bankieren onveilig is. Tech-experts zijn het niet eens met haar uitspraken.

Plagiaat

NOS en Nieuwsuur deden onderzoek naar het boek van Vermeend en Van Rijbroek en troffen tien passages aan, waarin plagiaat aan de orde is. De geplagieerde bronnen zijn bijvoorbeeld Wikipedia, het NRC, de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet en de website Consuwijzer. Soms zijn hele passages bijna woord voor woord overgenomen. Uitgever Theo Boskam van Einstein Books licht toe: ‘Gelet op de drukfouten en verwijzingsfouten is besloten om met onmiddellijke ingang het boek uit de handel te nemen.’ Hij zegt ook dat een aantal voetnoten met bronnen weggevallen is en dat dit in de nieuwe versie van het boek opgelost zou worden. Volgens juristen zouden deze aanpassingen echter niet genoeg zijn. De tweede druk van het boek gaat er niet komen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past