Blockchaintechnologie toepassen bij verkiezingen is niet wenselijk

Persoon doet stem in stembus

Onderzoeker Jaap-Henk Hoekman van de Radboud Universiteit heeft onderzocht of het wenselijk is om de blockchaintechnologie in te zetten bij verkiezingen in Nederland. Zijn conclusie is dat dit vooralsnog niet wenselijk is, omdat dit het stemgeheim ondermijnt. De blockchain is vooral bekend van de technologie achter cryptomunten, zoals Bitcoin. Het kan een manier zijn om dezelfde digitale administratie door verschillende partijen bij te laten houden.

Ondermijning stemgeheim

Het stemgeheim houdt in dat het onmogelijk moet zijn om een uitgebrachte stem te koppelen aan een persoon. Tegelijkertijd moet wel gecontroleerd kunnen worden of iemand kiesgerechtigd is. Op die manier kan het stemgeheim niet gewaarborgd worden als er gebruik zou worden gemaakt van de blockchain. Een oplossing zou kunnen zijn om gebruikte stempassen met een geheime code vast te leggen in de blokchain, maar dit zou ontcijferd kunnen worden en dan kan alsnog bekend worden wie een bepaalde stem uitgebracht heeft.

Papier blijft het meest betrouwbaar

Het is de vraag of de afhankelijkheid van technologie wenselijk is in het verkiezingsproces. Ook is een hertelling op die manier niet mogelijk, waardoor het proces minder goed te controleren is. Stemmen met een papieren stembiljet blijft daarom volgens Hoepman voorlopig de meest betrouwbare en meest controleerbare methode voor Nederlandse verkiezingen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen