1,4 miljard e-mailadressen uitgelekt door fout bij back-up

MacKeeper website smartphone

Chris Vickery vond een database met 1,4 miljard e-mailadressen. Volgens de beveiligingsonderzoeker is de database, die onbeveiligd toegankelijk was via internet, afkomstig van het bedrijf River City Media. Dit bedrijf staat er om bekend grote hoeveelheden spam te versturen.

Een database vol interessante gegevens

Vickery schrijft over zijn vondst in een blogbericht (update: inmiddels is het blogbericht offline gehaald). op de website van zijn beveiligingsbedrijf MacKeeper. Hóe hij de gegevens heeft gevonden verteld hij daarbij echter niet. Het lijkt er op dat de gegevens zijn uitgelekt via een rsync-back-up die verkeerd is gesynchroniseerd. De database bevat in totaal 1,4 miljard e-mailadressen, maar ook voor- en achternamen, ip-adressen, en fysieke adressen. Vooral die laatste twee maken de database waardevol, aldus Vickery. Die gegevens zorgen er namelijk voor dat er een link kan worden gelegd tussen adressen.

Verificatie gelekte gegevens

Hoe actueel en correct de data is, is niet helemaal te zeggen. Om te verifiëren dat het om echte gegevens gaat, heeft Vickery bekenden benaderd die in de database voorkomen. Zo kon hij controleren of de gegevens juist waren. Hoewel dat wel degelijk het geval was, bleek een deel van de data daarbij wel al verouderd te zijn. Waarschijnlijk is de data verzameld door middel van co-registratie. Hierbij geven mensen vrijwillig hun gegevens op in ruil voor een cadeautje, korting, etc.

Informatie afkomstig van River City Media

Behalve de vele gegevens van personen, bevatte de database ook zeer gedetailleerde informatie over het bedrijf River City Media. Dit bedrijf, dat veel spam verstuurd, voert ok legitieme activiteiten uit. In de database zijn onder andere logs van gesprekken, registratiegegevens en informatie uit de boekhouding te vinden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen