Beveiligingslek in Wifibooster Ziggo C7: hackers kunnen netwerkverkeer inzien

Wifibooster Ziggo C7 beveiligingskwetsbaarheid

Er is een beveiligingslek ontdenkt in de Wifibooster Ziggo C7. Ziggo ontdekte de zwakke plek dankzij beveiligingsexperts die in opdracht van het bedrijf de apparatuur testen op kwetsbare punten. Klanten die dit apparaat gebruiken, worden met klem geadviseerd de standaardinstellingen te wijzigen. Dit is noodzakelijk om de Wifibooster Ziggo C7 veilig te kunnen gebruiken.

Wat moet je precies doen als je een Wifibooster Ziggo C7 hebt?

Wifibooster ziggo c7Klanten met een Wifibooster dienen eerst te bevestigen dat zij daadwerkelijk de kwetsbare C7-versie in hun bezit hebben. Deze is te herkennen aan de tekst ‘C7’ onderop het apparaat.

Als het inderdaad een Wifibooster Ziggo C7 betreft, dan moeten klanten hun standaardinstellingen wijzigen. Onder meer moet het wachtwoord gewijzigd worden, zeker als klanten nog gebruikmaken van het standaard wachtwoord.

Welke risico’s kent deze kwetsbaarheid precies?

Als je als gebruiker van de Wifibooster Ziggo C7 je wachtwoord niet aanpast, dan kunnen hackers die toegang hebben tot je netwerk gegevens inzien die via je netwerk verzonden worden. Concreet betekent dit dat je internetverkeer niet veilig is en dat cybercriminelen dataverkeer kunnen onderscheppen en inzien.

Bij het wijzigen van het wachtwoord raadt Ziggo aan een sterk wachtwoord te kiezen. Ziggo geeft aan dat via deze handleiding het wachtwoord van het wifnetwerk gewijzigd kan worden. De VPNgids.nl redactie ondervond echter dat bepaalde adblockers de handleidingen van Ziggo lijken te blokkeren. Het kan helpen de handleiding in een incognito tabblad te openen, of in een andere browser. We hebben hieronder de nodige stappen bovendien voor je op een rij gezet.

Stappenplan wachtwoord wijzigen van Wifibooster Ziggo C7

1. Open je browser en ga naar http://ziggo-ap/. Zorg dat je verbonden bent met je Wifibooster. Anders werkt het inloggen niet.
inloggen ziggo

2. Vul nu de inloggevens in. Standaard is de gebruikersnaam ‘ziggo’ en het wachtwoord is ‘draadloos’. Klik hierna op Inloggen.

3. Ga naar de optie Wireless 2.4 GHz. en vul in het veld achter Netwerknaam (SSID) je eigen wifi netwerknaam in. Bijvoorbeeld de naam die je ook gebruikt voor je modem.

4. Vul in het veld achter Wachtwoord een nieuw wifi-wachtwoord in. Kies een sterk wachtwoord. Druk daarna op Bewaar wijzigingen.

wachtwoord wijzigen ziggo

Daarnaast raden wij als redactie van VPNgids.nl ook altijd aan de standaard netwerknaam te veranderen. Wanneer je de standaard netwerknaam hanteert, is het voor buitenstaanders direct duidelijk met welk type netwerk men te maken heeft. Deze informatie kan gebruikt worden om bekende beveiligingslekken voor dit type netwerk te exploiteren.

Dusver nog geen aanwijzingen dat de kwetsbaarheid is misbruikt door cybercriminelen

Ziggo heeft dusver nog geen concrete aanwijzingen van geslaagde hackpogingen. Maar nu Ziggo naar buiten is getreden met deze berichtgeving, zijn hackers ook geattendeerd en wordt het risico op misbruik groter wanneer niet ingegrepen wordt. Daarom wordt klanten nu met klem geadviseerd stappen te ondernemen en dus het wachtwoord te wijzigen.

Zeker omdat het wachtwoord en de gebruikersnaam volgens Ziggo voor iedere klant standaard hetzelfde zijn (gebruiksersnaam ‘ziggo’ en wachtwoord ‘draadloos’), is het voor kwaadwillenden kinderlijk eenvoudig het netwerk op te komen wanneer iemand de standaardinstellingen gebruikt.

Hieronder een kopie van het bericht dat Ziggo uitvaardigde richting klanten:

Beste meneer […],
Om ons netwerk veilig te houden, sporen experts eventuele kwetsbare punten voor ons op. In de Wifibooster Ziggo C7 blijkt helaas een zwak punt te zitten. Je herkent het apparaat aan de ‘C7’ die onderop staat en het apparaat is zwart. Het betreft alleen dit model en type en geen andere apparatuur.

Gebruik je inderdaad de Wifibooster Ziggo C7? Verander dan de standaard instellingen in je persoonlijke instellingen. In dat geval blijft het apparaat veilig. Hieronder leggen we uit hoe je dit doet.

Zo wijzig je het wachtwoord
Om de kans op misbruik zo klein mogelijk te maken, is het noodzakelijk je wachtwoord aan te passen. Ga naar Wifi-wachtwoord wijzigen, volg de stappen en maak een persoonlijk en sterk wachtwoord.

Meer weten of hulp nodig?
Op de Ziggo Community vind je meer informatie over dit onderwerp. En daar kom je ook in contact met Community-leden die graag meedenken en misschien wel het antwoord op je vraag weten.

Fijne dag,

Robin Clements
Directeur Klantenservice?

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen