Beveiligingslek in Fortnite gevonden

Jongen speelt Fortnight op computer

Vandaag werd bekend dat de populaire online game Fortnite kampte met een groot beveiligingslek. Hackers konden de account van een speler overnemen, hun persoonlijke informatie inzien, en gesprekken afluisteren die binnen het spel of zelfs in de kamers van de spelers gevoerd werden. Door middel van phishing zouden aanvallers deze gegevens kunnen bemachtigen en misbruiken.

Gevaar voor miljoenen spelers

De website Check Point Research ontdekte het lek in het populaire spel en deed er verder onderzoek naar. Zij laten weten dat ze gedurende de afgelopen weken verschillende zwakke plekken in het spel van Epic Games hebben ontdekt. Met een simpele klik op een link in een phishingmail zouden spelers de afzender al toegang kunnen geven tot hun accountgegevens. Er zouden zelfs in-game valuta op kosten van de speler gekocht kunnen worden. Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk misbruik is gemaakt van deze mogelijkheden.

Lek inmiddels gedicht

Het team van Check Point heeft Epic Games van het lek op de hoogte gesteld. Het bedrijf heeft de problemen vervolgens op een verantwoorde manier opgelost. Het rapport over het onderzoek zal ook online verschijnen. Fortnite is een online videogame waarin mensen tegen of met elkaar kunnen spelen. Het spel heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan er 80 miljoen regelmatig actief zijn. Daarmee is het een van de populairste spellen ooit. Hoewel het gratis te spelen is, zijn er verschillende extra’s die in het spel gekocht kunnen worden. Enige betaalgegevens die daarvoor op accounts waren opgeslagen waren langere tijd kwetsbaar voor aanvallen. Omdat het lek inmiddels door Epic Games is gedicht, kunnen de miljoenen spelers van Fortnite vanaf nu weer veilig gamen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen