Lege Tweede Kamer

Beveiligingslek in e-mailsystemen Tweede Kamer

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 49 seconden

De website Follow The Money (FTM) meldt dat de e-mailsystemen van de Tweede Kamer niet goed beveiligd waren. Door een beveiligingslek was het voor buitenstaanders makkelijk om zich voor te doen als Kamerleden. Journalisten van FTM deden hier onderzoek naar en konden e-mails versturen uit naam van verschillende Kamerleden.

Lek gedicht

Volgens FTM was het lek al meer dan een jaar bekend en waren er maar een paar minuten voor nodig om het lek te dichten. Dinsdagochtend werd het lek daadwerkelijk gedicht volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bleek geen gebruik te maken van de moderne beveiligingsstandaarden voor het versturen van e-mails. E-mails konden bijvoorbeeld vanaf alle servers verstuurd worden, in plaats van alleen vanaf vertrouwde servers.

Spoofing

De journalisten van FTM verstuurden e-mails uit naam van Mark Rutte, Geert Wilders, Alexander Pechtold en Halbe Zijlstra. Het e-mailsysteem werd niet gehackt, benadrukt de Tweede Kamer. De e-mails konden verzonden worden door middel van ‘spoofing’, waarbij het e-mailadres van de afzender vervalst wordt.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past