Benelux-politieverdrag voorgelegd aan Raad van State

Benelux-politieverdrag voorgelegd aan Raad van State

Laatst bijgewerkt: 11 mei 2020
Leestijd: 2 minuten, 36 seconden

Criminaliteit houdt niet op bij de landsgrens. Met dit in het achterhoofd legden de verantwoordelijke ministers van Nederland, België en Luxemburg afspraken vast voor het Benelux-politieverdrag. Dit verdrag wordt binnenkort voorgelegd aan de Raad van State.

Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een persverklaring.

Totstandkoming Benelux-politieverdrag

Het Benelux-politieverdrag kent een lange geschiedenis. In 2004 maakten Nederland, België en Luxemburg voor het eerst afspraken over grensoverschrijdende samenwerking tussen de politiediensten. In al die jaren is er op technologisch en opsporingsvlak veel veranderd. Het oude verdrag was dan ook aan herziening toe. De Benelux-landen spraken dan ook de intentie uit om de samenwerking rondom veiligheid te versterken. Een nieuw verdrag was daarvoor op zijn plaats: het vernieuwde Benelux-politieverdrag is daarvan het resultaat.

Bij de totstandkoming van het Benelux-politieverdrag waren een groot aantal ambtenaren en politici betrokken, waaronder de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus ,de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon, de Belgische minister van Justitie Koen Geens, de Luxemburgse minister van Binnenlandse Veiligheid Etienne Schneider en de Luxemburgse minister van Justitie Félix Braz.

Inhoud Benelux-politieverdrag

In het nieuwe verdrag zijn onder meer afspraken gemaakt over informatie-uitwisseling. De politie en andere opsporingsdiensten krijgen toegang tot elkaars databanken op basis van hit/no hit. Dat houdt in dat de diensten informatie bij elkaar kunnen inwinnen over zaken als personen, voertuigen, locaties, identificatienummers en foto’s. Doordat ANPR-cameragegevens (Automatic Number Plate Recognition) doorgespeeld kunnen worden, speelt dit straks een belangrijke rol bij de bestrijding van criminaliteit. Ook gaan politiediensten en gerechtelijke diensten nauwer samenwerken met lokale besturen om gerichter informatie uit te wisselen over de (bestuurlijke) aanpak van georganiseerde criminaliteit.

Grensoverschrijdende achtervolgingen worden door het Benelux-politieverdrag eenvoudiger. Nu mogen politieagenten niet de grens over als ze een crimineel proberen in te rekenen. Daarvoor moeten ze de hulp van hun collega’s aan de andere kant van de grens inschakelen. Dat behoort met het nieuwe verdrag tot het verleden. Het verdrag verruimt tevens de opsporingsbevoegdheden van politieagenten in de Benelux. Zo mogen agenten straks onder bepaalde voorwaarden grensoverschrijdende opsporingshandelingen uitvoeren.

Benelux-politieverdrag infographic

De mogelijkheden voor grensoverschrijdende begeleidings- en bewakingsopdrachten en het optreden op internationale treinen worden met het Benelux-politieverdrag uitgebreid. In een crisissituatie kunnen speciale politie-eenheden buiten de eigen landsgrenzen optreden, zoals ondersteuning bij evenementen met grote veiligheidsrisico’s, zoals een NAVO-top.

“Criminaliteit stopt niet bij de grens.”, aldus minister Grappperhaus. “Onze politiediensten moeten daarom in staat worden gesteld om beter met elkaar samen te werken en informatie te delen die nodig is om deze criminelen op te pakken. En door nauwere samenwerking met lokaal bestuur over de grens, zorgen we voor een effectievere bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Daar zorgt dit verdrag voor

Vervolgtraject

Het Benelux-politieverdrag wordt op korte termijn voorgelegd aan de Raad van State, een adviesorgaan van de regering en de hoogste rechterlijke instantie van ons land. Als zij een positief advies geven over de inhoud van het verdrag, gaat het wetsvoorstel naar de Tweede en Eerste Kamer voor een parlementaire discussie. In België en Luxemburg doorloopt het verdrag eveneens het politieke proces. Als in alle drie de landen het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, treedt het in werking.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen