Belgische politie krijgt het recht om infiltratieacties uit te voeren op het internet

Handen wijzen naar code op computer

Binnenkort is het voor Belgische politieagenten toegestaan om te infiltreren op het internet. Dit besluit is goedgekeurd door de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Belgische tegenhanger van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, aldus geschreven door Vlaamse zakenkrant De Tijd.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens wijzigde anderhalf jaar geleden de wet op bijzonder opsporingsmethoden om de toenemende criminaliteit op het web aan te kunnen pakken. Maar nu ook de Gegevensbeschermingsautoriteit goedkeuring heeft gegeven, mag de Belgische politie ook undercover gaan op het internet. Dit besluit geldt zowel voor rechercheurs bij de gerechtelijke diensten van de federale politie als bij rechercheteams van de lokale politie.

Aanleiding

België zag haar criminaliteitscijfers al zes jaar op rij dalen, maar het aantal misdrijven op internet bleef stijgen. De Belgische politie telde 14.757 misdrijven op het internet in 2017. Dit was ruim drie keer meer dan in 2011 toen het er nog maar 4.348 waren. Reden genoeg voor Geens om de politie deze nieuwe infiltratiemogelijkheid te geven.

Gevolg

Door de goedkeuring van dit besluit mag de Belgische politie online undercover gaan om verdachten te proberen te traceren. De politie mag hierbij contact leggen met de verdachten op websites, fora en het dark web. Dit zou moeten helpen bij het bestrijden van online wapenhandel, drugshandel en verspreiding van kinderporno.

Dit besluit stelt de politie ook in staat om te checken of het bij een dreigement om een serieuze dreiging gaat, of om een grap van een internet-troll. Tevens zou het moeten helpen bij de bestrijding van kinderlokkers die op zoek zijn naar contact met jonge meisjes en jongens op internet.

Provoceren

Deze nieuwe manier van infiltreren staat het de politie niet toe om crimineel gedrag uit te lokken online. Wel mogen agenten tijdens het infiltreren zelf strafbare feiten plegen indien nodig. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het versturen van extremistische of dreigende berichten of het verspreiden van illegale bestanden.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen