Facebook meldingen screenshot

Beheerder Facebookpagina is medeverantwoordelijk voor privacy gebruikers

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 10 seconden

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft vandaag uitspraak gedaan over de privacy van gebruikers omtrent fanpagina’s op Facebook. Volgens het hof is de beheerder net zo verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens als Facebook zelf. De zaak was aangespannen door een Duits privébedrijf dat onderwijsdiensten aanbiedt. Ze deden dat onder andere via een Facebookpagina, maar hadden daarbij niet vermeld dat Facebook persoonlijke informatie verzamelde over bezoekers en dat de beheerder deze informatie verwerkte.

Geanonimiseerde data

Met de data die verzameld werd, zoals leeftijd, geslacht en beroep, was het voor het bedrijf mogelijk om gerichter diensten aan te bieden. De Duitse privacywaakhond had in 2011 het bedrijf al gesommeerd om de pagina te deactiveren. Het hof heeft nu bepaald dat Europese toezichthouders die bevoegdheid inderdaad hebben als een fanpagina zich niet houdt aan de Europese regels op het gebied van databescherming. De beheerder van zo’n pagina kan zich niet verschuilen achter het argument dat hij gebruikmaakt van de diensten van Facebook.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Facebook komt de laatste maanden regelmatig in het nieuws als het gaat om het slordig omgaan met de privacy van zijn gebruikers. Het hof geeft aan dat de verantwoordelijkheid bij Facebook blijft liggen, maar dat de paginabeheerder wel medeverantwoordelijk is. Beheerders die hier niet verantwoordelijk voor willen zijn kunnen ervoor kiezen om de Insights-functie uit te zetten. Met die functie kunnen beheerders inzicht krijgen in het gedrag van hun bezoekers.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past