Medewerker gebruikt smartphone

Bedrijven mogen privéberichten van hun werknemers aftappen

Laatst bijgewerkt: 10 december 2020
Leestijd: 0 minuut, 43 seconden

Afgelopen  dinsdag (12/1/2016) heeft het Europese hof geoordeeld dat privéberichten die werknemers onder werktijd op werkcomputers lezen of schrijven ingezien mogen worden door het bedrijf.

Een man uit Roemenië spande een rechtszaak aan tegen zijn voormalig werkgever die hem ontsloeg nadat de werkgever erachter kwam dat de Roemeen Yahoo Messenger niet alleen gebruikte om te communiceren met zijn collegae, maar ook met familie.

De Roemeen was van mening dat het bedrijf verkeerd gehandeld had omdat het zijn privéleven en privé communicatie niet had gerespecteerd.

Het Europese hof is daarentegen van mening dat een bedrijf het recht heeft om te monitoren of de werknemer zich bezig houdt met andere bezigheden dan werk voor het bedrijf, tijdens werkuren én dat het bedrijf er vanuit ging dat het bedrijfscommunicatie monitorde in plaats van privé communicatie.

De volledige uitspraak van het Europees Hof is hier te vinden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen