Ban op niet-goedgekeurde VPN’s door Chinese overheid actief

Shanghai skyline

Vanaf afgelopen zondag mogen in China alleen nog vpn’s gebruikt worden die door de overheid goedgekeurd zijn. Deze ban op niet-goedgekeurde vpn’s was al een tijdje geleden aangekondigd, maar is nu echt van kracht geworden. Met een vpn is het bijvoorbeeld mogelijk om websites die gecensureerd zijn door de Chinese overheid alsnog te bekijken vanuit China. Of kan ervoor gezorgd worden dat de internetprovider niet ziet welke websites er bezocht zijn.

Handhaving

Hoe de nieuwe regels geïmplementeerd gaan worden is nog niet duidelijk. Bedrijven die hun eigen vpn’s ontwikkeld hebben en gebruiken, hebben bijvoorbeeld nog geen informatie gekregen van de overheid. Zij verwachten geen onmiddellijke impact, maar kunnen nergens van uitgaan, omdat er nog geen duidelijkheid is. Ook hoe streng de regels gehandhaafd gaan worden is nog niet bekend.

Cybersecurity

Sinds president Xi Jinping aan de macht is zijn de regels voor internetverkeer meer en meer aangescherpt. Apple moest bijvoorbeeld op verzoek van de autoriteiten in Beijing in 2017 al vpn-apps uit de Chinese appstore verwijderen. Ook andere internationale bedrijven zullen te maken krijgen met de nieuwe regels van China. Grote bedrijven voldoen hier vaak al aan, maar kleine bedrijven kan het op enorme kosten jagen. De verwachting is dat China de regels nog verder zal aanscherpen om meer controle te krijgen op data en informatie.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen