ING Bank ingang

Autoriteit Persoonsgegevens wil volledig toezicht op delen klantgegevens banken

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in een advies over de voorlopige betaaldienstenrichtlijn geschreven dat het toezicht volledig bij de AP zelf moet komen te liggen en niet bij De Nederlandsche Bank. De regels van de Europese betaaldienstenrichtlijn worden op dit moment omgezet naar Nederlands recht en deze stelt voor dat De Nederlandsche Bank het toezicht krijgt over de bescherming van persoonsgegevens. De AP is het daar niet mee eens en wil dat de implementatiewetgeving aangepast wordt.

Nieuwe betaaldienstenrichtlijn

De nieuwe betaaldienstenrichtlijn werd in 2015 aangenomen met als doel dat nieuwe en innovatieve elektronische of mobiele betaaldiensten zich makkelijker op de markt konden zetten. Deze innovatieve aanbieders waren eerder niet goed vertegenwoordigd in de voorgaande richtlijn. De nieuwe regels stellen dat aanbieders betaalgegevens van klanten mogen opvragen bij de bank en dat de klant hier eerst toestemming voor moet geven. Volgens financieel toezichthouder AFM is dit systeem gevoelig voor misbruik.

Autoriteit Persoonsgegevens

De AP wil zich het toezicht over het naleven van de nieuwe regels graag volledig toe-eigenen. Volgens de instantie is Nederland het enige land dat het toezicht onderbrengt bij twee instanties. Ook zou het volgens de AP logisch zijn dat het toezicht bij hen komt te liggen, omdat de AP ook toezicht houdt op de toepassing van de Algemene verordening gegevensbescherming. Dit schrijven ze in een brief aan de minister van Financiën.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past