Vrouw drukt op de knop van een deurbel met camera en intercom

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor slimme deurbel

Laatst bijgewerkt: 6 oktober 2020
Leestijd: 3 minuten, 44 seconden

De Autoriteit Persoonsgegevens trekt opnieuw aan de bel. De toezichthouder zegt dat een deurbel met camera niet zomaar bij de voordeur bevestigd mag worden. Als deze ook maar gedeeltelijk de openbare weg filmt, dan treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. “Maak geen opnames van de openbare weg”, zo waarschuwt bestuurslid Katja Mur tegenover de NOS.

Niet toegestaan om de openbare weg te filmen

De slimme deurbel is wederom een heet privacyhangijzer. Onderzoeksbureau Multiscope berichtte in september dat meer dan een half miljoen huishoudens in Nederland een slimme deurbel zoals Ring (Amazon) of Nest Hello (Google) hebben. Het gaat volgens de marktonderzoeker om zes procent van de Nederlandse huishoudens. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor, toen slechts 3 procent een slimme deurbel bij de voordeur had hangen.

Hoewel het niet verboden is om een slimme deurbel op te hangen, gelden er wel een aantal spelregels. Zo mogen de camera’s van deze deurbellen niet de openbare weg filmen, of bijvoorbeeld het terrein van de buren. Dat mag niet zomaar, zo zegt Katja Mur, bestuurslid bij de Autoriteit Persoonsgegevens, tegenover de NOS.

AVG van toepassing op gebruik slimme deurbel

Volgens haar moeten mensen zo goed mogelijk hun best doen om zo min mogelijk van de openbare weg te filmen, tenzij ze een goede reden hebben om dat wel te doen. Als er onlangs bij jou of de buren is ingebroken, kan dit een argument zijn om tijdelijk de openbare weg te filmen. “Maar als die situatie is opgelost, moet je daar weer mee ophouden”, zo vertelt Mur.

 Een slimme deurbel geeft je een seintje als er iemand aanbelt. De meeste maken echter ook video-opnames als ze beweging detecteren, bijvoorbeeld als er iemand voorbij loopt. Dat mag dus niet zomaar, zo stelt de AVG. In de Europese privacywetgeving is tevens vastgelegd dat je vooraf duidelijk kenbaar moet maken dat je gefilmd wordt als je aanbelt. Om die reden voegen fabrikanten stickers toe aan hun product.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onlangs met de top van de politie gesproken over slimme deurbellen. De toezichthouder had signalen ontvangen dat agenten bewoners aanspoorden om de camera van hun deurbel op de openbare weg te richten. Dat is volgens Mur niet de bedoeling.

Fabrikanten: ‘Gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor naleven privacywetgeving’

De NOS heeft Ring en Google om een reactie gevraagd. Ring laat weten te hopen dat gebruikers de privacy van hun buren respecteren en zich houden aan de privacywetgeving. De fabrikant laat weten dat gebruikers zelf kunnen instellen op welke gebieden de camera reageert. Op die manier is het mogelijk om de camera van de deurbel geen video’s te laten opnemen als een toevallige passant voorbij loopt.

Google laat weten dat haar Nest Hello deurbel niet standaard alles filmt: gebruikers moeten dat zelf instellen. “Als je besluit die functie in te schakelen, ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je je aan de wet houdt. Wel bieden we bij het inschakelen een aantal artikelen aan om te helpen dit op een verstandige manier te doen”, aldus een woordvoerder.

Slimme deurbel om de misdaad te bestrijden

Vorig jaar schreef Tweakers.net een achtergrondverhaal over gemeentes die slimme deurbellen tegen sterk gereduceerd tarief aanbieden aan inwoners. Doordat slimme deurbellen met camera’s zijn uitgerust, hoopten de gemeenten dat de criminaliteit zou afnemen. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde toen al dat dit mogelijk in strijd was met Europese privacyregels.

De toezichthouder heeft nog altijd moeite met gemeenten die slimme deurbellen uitdelen als middel voor misdaadpreventie. “Als een gemeente cameratoezicht wil, dan moet de gemeente gewoon camera’s ophangen”, zo zegt Mur tegenover de NOS.

Slimme deurbellen boordevol met trackers

Privacyschending is niet de enige reden waarom slimme deurbellen zo omstreden zijn. Uit onderzoek van de Electronic Frontier Foundation (EFF) is gebleken dat Ring-producten vol zitten met trackers die persoonsgebonden informatie doorsturen naar derden. Marketing- en analysebedrijven AppsFlyer, Branch, Facebook en Mixpanel ontvingen op deze manier gegevens als namen, IP-adressen, de namen van providers, sensorgegevens en unieke identificatiecodes van de apparaten die Ring-klanten gebruiken.

Om de gebruiker meer controle te geven over de data die er over hen gedeeld wordt, paste Ring het Control Center in de app aan. Voortaan kun je als gebruiker ervoor kiezen dat je data niet gedeeld wordt met derden voor advertentiedoeleinden. Verder werkt het bedrijf nog aan een functie die ervoor moet zorgden dat je er ook voor kunt kiezen om geen analytische data meer te delen. Tot die tijd hebben zij de meeste van hun analyseservices gepauzeerd.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen