Minister Sander Dekker

Autoriteit Persoonsgegevens krijgt 3,4 miljoen euro extra voor handhaving AVG

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2019
Leestijd: 1 minuut, 15 seconden

Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat de Autoriteit Persoonsgegevens volgend jaar meer budget zal krijgen voor het handhaven van de Europese privacywet. In 2020 zal het budget van de AP omhoog gaan van 15,1 naar 18,5 miljoen. Minister Dekker zal per jaar bekijken of dat budget nog voldoende is, maar voorlopig geldt het bedrag van 18,5 miljoen ook voor de jaren daarna.

Van voorlichting naar handhaven

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) trad vorig jaar in werking. De AP zette in het eerste jaar voornamelijk in op voorlichting. Bedrijven moesten bekend raken met de wet en de regels waar ze aan moesten voldoen. Het extra budget is bedoeld om de wet ook daadwerkelijk te kunnen handhaven en bijvoorbeeld controles uit te gaan voeren. Volgens Minister Dekker moet met het geld de implementatie van de wet bij de Autoriteit Persoonsgegevens afgerond worden. Er moet intern systeemtoezicht ingevoerd worden en de AP moet gaan samenwerken met andere Europese privacywaakhonden. Hoe dat er precies uit komt te zien, moet nog nadere invulling krijgen.

20.000 klachten sinds de invoering

Sinds het intreden van de wet behandelde de Autoriteit Persoonsgegevens zo’n 20.000 klachten. De AP moet de klachten die binnenkomen verplicht in behandeling nemen. Volgens voorzitter Aleid Wolfsen was het in de meeste gevallen voldoende om een brief te sturen naar het bedrijf of met het bedrijf te bellen. Minister Dekker schrijft in zijn brief naar de Tweede Kamer dat er in 2018 zeventien keer een handhavingstraject gestart is om verder onderzoek te doen naar een klacht.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen