Google Play Store

50 apps met malware uit Google Play Store verwijderd

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 16 seconden

Google heeft maar liefst 50 Android-apps uit de Play Store verwijderd. De apps waren besmet met sms-malware waardoor gebruikers zich ongewenst op sms-diensten abonneerden. Volgens beveiligingsbedrijf Check Point zegt dat de apps met malware tussen de 1 miljoen en 4,2 miljoen keer zijn gedownload voor Google ingreep.

Ongemerkt lid van betaalde sms-diensten

De kwaadaardige apps vroegen na installatie om diverse permissies, waaronder internettoegang en de mogelijkheid om sms-berichten te versturen. Door hier mee akkoord te gaan kon de malware zijn slag slaan en gebruikers ongemerkt abonneren op sms-diensten. Bij sommige gebruikers liepen de kosten van deze betaalde sms-diensten op tot zo’n 10 euro per week.

Apps ongemerkt besmet

Of de app-ontwikkelaars wisten dat hun apps met malware was besmet is nog maar de vraag. Het lijkt er op dat de malware zich heeft voorgedaan als een software development kit (SDK), die ontwikkelaars binnen hun eigen app gebruiken. Dankzij verschillende obfuscatietechnieken lukte het de malware ook om ongezien voorbij de strenge controle van Google te komen.

Apps met malware uit Play Store verwijderd

Op 7 augustus 2017 werd Google ingelicht over de besmette apps. De internetgigant heeft de apps daarna uit de Play Store verwijderd. Kort daarna dook er opnieuw een besmette app op. Die werd binnen 4 dagen ontdekt en verwijderd, maar was toen al zo’n 5000 keer gedownload.

Check Point waarschuwt gebruikers dat de apps met malware nog steeds een risico vormen als deze al op je telefoon staan. Ze raden daarom aan om de apps die Google uit de Play Store heeft verwijderd, ook van je telefoon te wissen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past