Ouderlijk toezicht-apps

Apple verwijdert meerdere ouderlijk toezicht-apps vanwege privacy overtredingen

Laatst bijgewerkt: 29 april 2019
Leestijd: 2 minuten, 45 seconden

Apple heeft de afgelopen maanden 11 van de 17 meest gedownloade ouderlijk toezicht-apps verwijdert uit de App Store. In een verklaring laat het bedrijf weten dat ze dit hebben gedaan omdat de apps in strijd waren met de regels, voornamelijk op het gebied van privacy.

Sommige apps kozen ervoor om enkele functionaliteit in hun app aan te passen zodat ze alsnog voldeden aan de eisen van Apple. Maar anderen weigerden aanpassingen te maken en zijn nu niet meer te vinden in de App Store. In februari verwijderde Apple om deze reden de app OurPact. Deze ouderlijk toezicht-app heeft maar liefst 3 miljoen gebruikers en is daarmee de meest geïnstalleerde app binnen de ouderlijk toezicht-apps.

De apps die uit de App Store zijn gehaald zijn nog wel gewoon te downloaden via, bijvoorbeeld, de Play Store.

Wat zijn ouderlijk toezicht-apps?

Ouderlijk toezicht-apps geven ouders een manier om het mobielgebruik van hun kinderen in de gaten te houden. Deze apps geven bijvoorbeeld inzicht in hoe lang een kind op zijn of haar mobieltje zit en welke apps er voor welke duur gebruikt worden. Verder hebben veel van deze apps toepassingen waarmee ouders een gebruikslimiet kunnen instellen voor hun kind en zelfs bepaalde websites of apps kunnen uitsluiten omdat deze niet geschikt zouden zijn voor kinderen. Steeds meer ouders maken gebruik van dergelijke apps om het mobielgebruik van hun kinderen te volgen.

Apple zegt nu dat veel van deze apps de privacy van de gebruiker in gevaar brengen. Dit komt met name door een technologie die Mobile Device Management (MDM) wordt genoemd.

Wat is MDM?

MDM is dus een technologie die onder andere veel in ouderlijk toezicht-apps wordt gebruikt. De methode geeft volgens Apple, derden te veel toegang en controle tot gevoelige informatie. Zo zouden locatie, app gebruik, email accounts, camera, en surf geschiedenis, in te zien zijn door derden. Dit is begrijpelijkerwijs een flinke privacy schending. Naast het feit dat de app op deze manier over veel gevoelige informatie beschikt, is de technologie ook een veel gebruikte ingang voor hackers. Dit laatste zorgt er dus voor dat je door apps die MDM toepassen meer risico loopt om het slachtoffer van cybercrime te worden.

Er zijn wel legitieme toepassingen voor MDM-technologie, bijvoorbeeld binnen bedrijven. Maar Apple geeft aan dat het niet vindt dat deze technologie gebruikt zou moeten worden in apps voor consumenten. Om deze reden heeft Apple dus de afgelopen periode meerdere apps uit de App Store verwijdert. Wel heeft het bedrijf de apps eerst de kans gegeven om aanpassingen te maken waardoor ze weer aan de regels zouden voldoen. Sommigen apps kozen voor de laatste optie en zijn na een update gewoon te vinden in de App Store.

Apps in opspraak

Twee bedrijven, Kidslox en Qustodio, beide ouderlijk toezicht-apps, hebben een klacht tegen Apple ingediend bij de Europese Commissie. Ze vinden dat Apple zijn positie in de markt misbruikt. Kidslox was een van de apps die aanpassingen maakte om alsnog in de App Store te kunnen blijven staan. De aanpassingen zorgden er wel voor dat de inkomsten van het bedrijf flink afnamen.

Eerder dienden ook Kaspersky al een klacht in tegen Apple. Kaspersky was genoodzaakt zijn Safe Kids-app aan te passen onder druk van Apple.

Apple wordt nu door sommigen beschuldigd van het misbruiken van hun monopoly positie en het verwijderen van concurrentie op de ouderlijk-toezicht markt.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past