Safari browser

Apple verwijdert Do Not Track-functie uit Safari

Laatst bijgewerkt: 7 februari 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

Sinds 2011 zat er een Do Not Track-functie in Safari; de webbrowser van Apple. Het doel van deze functie was dat adverteerders gebruikers van de browser minder snel ongewild zouden kunnen volgen, bijvoorbeeld via cookies. Apple is echter tot de conclusie gekomen dat de functie niet werkt zoals gehoopt en daarom zal Do Not Track binnenkort verdwijnen.

Do Not Track voorkomt tracking niet

Door de Do Not Track-functie aan te zetten kunnen gebruikers laten weten dat ze niet gevolgd willen worden door bedrijven die bijvoorbeeld gerichte advertenties aan willen bieden. De functie werkt niet afdoende, omdat bedrijven niet verplicht zijn zich hieraan te houden. De gebruiker kan laten weten dat hij liever niet gevolgd wordt, maar dit geldt alleen als richtlijn.

Het is zelfs zo dat bedrijven juist aan de hand van Do Not Track de gebruiker zou kunnen identificeren door een unieke fingerprint. Om misbruik hiervan te voorkomen, verwijdert Apple de functie helemaal.

Apple werkt aan nieuwe manieren om tracking te voorkomen

Vanaf versie 12.2 zal Do Not Track verdwijnen uit iOS; het mobiele besturingssysteem van Apple. De functie wordt ook al weggelaten uit bètaversies van Safari in MacOS en zal daar uiteindelijk ook helemaal verdwijnen uit de browser.

Apple laat weten aan betere manieren te werken om tracking tegen te gaan. Een paar van zulke functies zullen al toegevoegd zijn aan versie 11.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past