Apple logo lichtgevend

Apple registreert met wie jij contact hebt gehad

Laatst bijgewerkt: 27 februari 2019
Leestijd: 1 minuut, 12 seconden

Apple blijkt bij te houden met wie een iMessage gebruiker contact opneemt of naar zoekt. Dit blijkt uit een document van de Amerikaanse politie.

Ondanks het feit dat Apple vaak benadrukt dat het security en privacy hoog in het vaandel heeft staan, is gisteren naar buiten gekomen dat Apple bepaalde meta-data van iMessage activiteiten bijhoudt en opslaat. Deze informatie kwam naar voren via the Intercept (een media kanaal voor onderzoeksjournalisten en klokkenluiders) dat een document ontving over Apple’s berichten logs die onderdeel uit maakten van een verzameling documenten van de “Florida Department of Law Enforcement’s Electronic Surveillance Support Team”, een politie-afdeling die zich bezig houdt met dataverzameling. Het document draagt de naam “iMessage FAQ for Law Enforcement”.

Uit deze documenten komt naar voren dat Apple registreert met wie een iMessage gebruiker contact heeft en ook namen en nummers registreert van (partieel) ingetypte contactpersonen. Deze laatste informatie wordt namelijk naar de Apple servers gestuurd om te controleren of er een Apple (iMessage) account aan het nummer gekoppeld is. Zorgwekkend is het feit dat deze data dus met de Amerikaanse politie gedeeld wordt.

De inhoud van iMessage berichten zou niet gedeeld (kunnen) worden vanwege de end-to-end encryptie waarmee deze berichten versleuteld worden.

Screenshot iMessage specs

Uit bovenstaande scan wordt duidelijk dat Apple logs bijhoudt van telefoonnummers die je hebt ingetypt in de Messages app en mogelijk ook op andere plaatsen op je iPhone zoals de Contacten app, zelf al heb je nooit effectief met ze gecommuniceerd.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past