Apple ontslaat honderden werknemers die naar Siri-opnames luisterden

Iphone Siri bericht

Apple heeft deze week honderden werknemers per direct ontslagen. In een blog vandaag kondigde Apple aan dat het bedrijf bezig is met een software-update om Siri te verbeteren. Als onderdeel hiervan luisterden honderden werknemers naar Siri-fragmenten om de dicteer-functie te verbeteren. Menselijke medewerkers zijn handig voor het optimaliseren van diensten zoals Siri omdat mensen dialecten kunnen herkennen en die toevoegen aan spraakopdrachten. Op deze manier worden spraakassistenten steeds beter.

Het nieuws dat werknemers van Apple nog steeds naar audiofragmenten van Siri luisterden is controversieel omdat voorheen gerapporteerd werd dat werknemers regelmatig gevoelige en vertrouwelijke audiofragmenten te horen krijgen. Medische informatie, drugdeals, of mensen die seks hebben werden per ongeluk opgenomen door Siri en beluisterd door Apple-werknemers.

Onbedoelde activatie van Siri

In principe luisteren ‘smart devices’ zoals Alexa of apps zoals Siri constant naar de geluiden om zich heen zodat zij geactiveerd kunnen worden door specifieke commando’s. Als er geen activatie plaatsvindt zal er niets opgenomen worden. Het is echter ook mogelijk dat Siri onbedoeld geactiveerd wordt omdat iemand het over ‘die serie’ heeft of omdat iemand te lang op een knop drukt. Na zo’n onbedoelde activatie zal Siri alles opnemen wat er gezegd wordt, ongeacht of dat de bedoeling was.

Het privacybeleid van Apple

Apple beweert zelf dat vragen van gebruikers niet worden gekoppeld aan hun Apple ID. Daarnaast moeten alle werknemers voldoen aan de strenge geheimhoudingsplicht van Apple. Een klokkenluider van Apple heeft echter beweerd dat alle Siri-opnames gekoppeld waren aan gebruikersdata, locatie, contactdetails en app-data. Ook Nederlandse opnames werden beluisterd.

Apple is nu van plan om een nieuw privacybeleid te introduceren waarbij Apple-gebruikers de kans krijgen om mee te doen (‘to opt in’) aan het beoordelingsproces van Siri. Daarnaast zullen Apple-gebruikers onbedoelde audiofragmenten kunnen verwijderen of gebruikersdata ontkoppelen van de opnames.

Voor nu lijkt Apple het beluisteren van Siri-fragmenten door werknemers af te schaffen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen