icloud app

Apple aangeklaagd voor misleiding consument over iCloud opslag

Laatst bijgewerkt: 13 augustus 2019
Leestijd: 1 minuut, 24 seconden

Een groep Amerikanen is in California naar de rechter gestapt om Apple aan te klagen voor het misleiden van de consument. Zo zou Apple niet open genoeg zijn geweest over de servers waarop iCloud-data wordt opgeslagen.

Misleidende bewoording

Apple zei over de iCloud-data dat deze door hen zou worden opgeslagen. Wat echter niet duidelijk werd uit deze bewoording is dat de data niet alleen op servers van Apple zelf terecht komt. Het bedrijf maakt voor de opslag ook gebruik van servers van Amazon, Google, en Microsoft. De aanklagers nemen het Apple kwalijk dat zij hierover onvoldoende zijn geïnformeerd en dat het ook niet duidelijk staat aangegeven in de voorwaarden van Apple.

Cloud aanbieders

Veel mensen maken gebruik van cloud opslag om een back-up van hun gegevens te maken. Als consument maak je een keuze voor een cloud service omdat je deze vertrouwt met jou persoonlijke documenten. De aanklagers geven dan ook aan moeite te hebben met het feit dat zij Apple vertrouwde met deze documenten en dat vervolgens hun data op servers van andere bedrijven kwam te staan. Het kan soms lastig zijn om te zeggen welke cloud aanbieders veilig zijn, zeker wanneer er niet duidelijk wordt gemaakt waar en hoe de data wordt opgeslagen.

Servers van Apple

Apple maakt dus gebruik van de servers van andere techbedrijven om de data van iCloud-gebruikers op te slaan. Dit betekent niet dat deze partijen ook bij de data kunnen. Apple heeft beveiligingsprotocollen die voorkomen dat de data kan worden ingezien. De techgigant geeft aan dat de data is stukken wordt opgeslagen en middels AES-128 wordt versleuteld. In China wordt de data in de iCloud lokaal opgeslagen omdat de Chinese overheid Apple hiertoe verplicht.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen