App werd ongevraagd geïnstalleerd op Huawei-smartphones

Huawei hoofdkantoor

Gebruikers van Huawei-smartphones ontdekten ineens een nieuwe applicatie op het Homescherm van hun telefoons, terwijl ze geen toestemming hadden gegeven voor de installatie daarvan. Het ging om de videobewerkingsapp Quik van GoPro. Huawei heeft in een reactie laten weten dat het om een interne fout gaat.

Recente modellen

De website Android Planet meldde het probleem. Gebruikers van onder andere de Honor 9 en de Mate 10 Pro constateerden dat de app ineens verschenen was. Ook in de reviews van de app Quik in de Google Play Store zijn klachten te lezen dat de app ongevraagd geïnstalleerd was.

Interne fout

Huawei Nederland stond Android Planet te woord en zei dat uitgezocht wordt waar de fout gemaakt is en wat de oplossing ervoor is. Het bedrijf biedt zijn excuses aan voor de fout. Huawei-gebruikers kunnen de app zelf verwijderen. De app geeft dan een melding dat het een systeem-app is en dat hij vervangen zal worden voor de fabrieksversie, maar dit klopt niet. Na het de-installeren zal de app ook echt van de telefoon verwijderd zijn.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen