Android Smartphone

Android-malware ontdekt die microfoon af kan luisteren

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 7 seconden

Beveiligingsonderzoekers van Kaspersky Lab hebben in november malware gevonden die Android-apparaten aanvalt. De malware heet Skygofree en zou al sinds 2014 verspreid worden. Sindsdien zijn er continu verbeteringen uitgevoerd. Skygofree kan onder andere de microfoon en de camera van een telefoon bedienen en kan WhatsApp-berichten lezen.

Skygofree

Skygofree gebruikt verschillende functies om slachtoffers te bespioneren. De malware kan de locatie van de telefoon bepalen en kan daarmee de microfoon aanzetten op bepaalde locaties. Bijvoorbeeld alleen als iemand op kantoor is. Op het moment dat de telefoon ontgrendeld wordt, maakt de frontcamera ongemerkt een foto. Ook kan Skygofree naast WhatsApp berichten lezen en afluisteren van Skype, Facebook Messenger en Viber. In WhatsApp kan de malware dat doen via de toegankelijkheidsfuncties voor blinden en slechtzienden. Als de met malware geïnfecteerde telefoon in de buurt is van een WiFi-netwerk van de aanvaller dan wordt de telefoon hier op de achtergrond mee verbonden. Op die manier kan de aanvaller de opgeslagen gegevens onderscheppen.

Verspreiding via nepwebsites

De onderzoekers van Kaspersky Lab kwamen tot de conclusie dat Skygofree wordt verspreid via nepwebsites van providers. Daar wordt een app aangeboden die de internetsnelheid zou kunnen verbeteren. De malware is tot nu toe nog niet gevonden in apps die via de Google Play Store te downloaden zijn. Kaspersky Lab raadt dan ook aan alleen apps uit officiële stores te downloaden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past