Android Poppetje Staat Voor Google Gebouw

Advies aan Android-gebruikers: vermijd onofficiële app stores

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 28 seconden

“Om malware op je Android smartphone of tablet te voorkomen kun je het beste onofficiële app stores vermijden”. Zo luidt het advies van het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET. Het bedrijf onderzocht alle ransomware-exemplaren die de afgelopen jaren voor het Android-platform zijn verschenen. Een rapport hierover kwam deze week naar buiten.

Eén besmette app in Google Play

Van alle onderzochte ransomware-exemplaren is er slechts één geweest die via de Google Play is verspreid. De rest is via onofficiële app stores de wereld in gebracht. De malware die in Google Play is gevonden werd eind januari ontdekt en was toen – gelukkig – nog maar nauwelijks gedownload. De app kon door de malware contactgegevens stelen en vroeg om beheerdersrechten. Bij het verlenen van deze rechten werd het toestel door de ransomware vergrendeld. Door het betalen van 0,2 Bitcoin kon de gebruiker de toegang tot het toestel terugkopen. De app is inmiddels door Google verwijderd.

Ransomware buiten Google Play

Alle andere aangetroffen ransomware bevond zich buiten Google Play. ESET geeft geen concrete cijfers, maar duidelijk is wel dat het percentage ransomware in 2016 met 50% gegroeid is. Cybercriminelen probeerden vorig jaar ook via e-mail Android-ransomware te verspreiden. In die e-mails ontvingen gebruikers een bericht met een link naar een apk-bestand. Om dit kwaadaardige bestand te installeren moeten gebruikers een beveiligingsoptie uitschakelen. Standaard staat Android het installeren van bestanden uit onbetrouwbare bron niet toe.

Tips om malware te voorkomen

De belangrijkste maatregel die mensen kunnen nemen om problemen met Android-ransomware te voorkomen is het vermijden van onofficiële app stores en andere downloadlocaties. Daarnaast raadt ESET gebruikers aan om regelmatig een backup te maken. Raakt je toestel toch besmet? Dan is het beter geen losgeld voor je toestel te betalen. “Dat maakt het probleem alleen maar groter”, aldus ESET.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past