Handen met creditcard bij laptop

Anatova gijzelsoftware ook in Nederland aangetroffen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

Beveiligingsbedrijf McAfee heeft een nieuwe gijzelsoftware gevonden die onder andere in Nederland heeft toegeslagen. Anatova is tot nu toe voornamelijk aangetroffen in de VS, België, Duitsland, en Frankrijk.

Voor het slachtoffer zal de gijzelsoftware eruit zien als een normale game of applicatie. De werkwijze van de software is om eerst zo veel mogelijk data te versleutelen om vervolgens over te gaan op het afpersen van de eigenaar van de computer. De cybercrimelen vragen vervolgens om een betaling in cryptocurrency. Omgerekend komt het neer op 750 dollar, wat voor dit type ransomware vrij hoog is.

De onderzoekers van McAfee geven aan dat het hier gaat om geavanceerde cybercriminaliteit. De hackers lijken overal over na te hebben gedacht. Zo kunnen zij wanneer ze willen nog aanpassingen maken aan de ransomware en is het erg lastig gemaakt om er iets tegen te kunnen doen.

Verder is de software zo gebouwd dat het geen slachtoffers kan maken in landen als Rusland, Syrië, Egypte, Irak, en India. De talen die in deze landen hoofdzakelijk gesproken worden zijn door de softwarebouwers uitgesloten. McAfee zegt dat het vaker voorkomt dat Rusland niet wordt inbegrepen in gijzelsoftware omdat de makers daar vaak vandaan komen. Waarom de andere landen ook zijn uitgesloten is onduidelijk.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past