Netneutraliteit spandoek

Amerikaanse internetbedrijven spreken zich uit tegen afschaffen netneutraliteit

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 58 seconden

Een aantal grote bedrijven, zoals Pinterest, Twitter, Reddit en Airbnb protesteren tegen het plan om de netneutraliteit  in de VS af te schaffen. Vorige week werd de definitieve versie gepresenteerd door de Amerikaanse toezichthouder FCC. Internetproviders krijgen volgens het plan de vrijheid om te experimenteren met internetsnelheid. Ook mogen ze bepaald verkeer blokkeren en hun eigen verkeer voorrang geven. De protesterende bedrijven stellen dat het plan slecht is voor de e-commerce.

Internethandel

Volgens de bedrijven is het afschaffen van de netneutraliteit desastreus voor de handel via internet. De huidige regels stimuleren innovatie en economische groei door een open en vrij internet. Als het plan uitgevoerd wordt kan bepaalde content voorrang gegeven worden en krijgt de internetgebruiker te maken met langzamere snelheden of blokkades. De bedrijven verwachten dat ze zullen moeten gaan betalen om in contact te komen met de consument, wat desastreus zal zijn voor kleine en middelgrote bedrijven. Meer dan 200 Amerikaanse bedrijven hebben de protestbrief ondertekend.

Stemming

De FCC stemt op 13 december over het voorstel en het ziet ernaar uit dat het aangenomen gaat worden. Voorzitter van de FCC Ajit Pai noemt de huidige regels, die onder Obama werden ingevoerd, onnodig en ouderwets.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past