Net Neutraliteit poster demonstratie

Amerikaanse democraten willen stemming over behoud netneutraliteit

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Amerikaanse Democratische Senatoren hebben laten weten dat ze een wetsvoorstel in willen dienen, waarmee ze de afschaffing van de netneutraliteit in de VS willen terugdraaien. Het definitieve besluit is vorige week geregistreerd in een federaal register. Vanaf dan heeft het Congres 60 dagen de tijd om de afschaffing terug te draaien.

Netneutraliteit

De regels rondom netneutraliteit werden in december teruggetrokken door de Amerikaanse telecomwaakhond FCC. De drie Republikeinse leden van de FCC stemden voor; de twee Democratische leden stemden tegen. Netneutraliteit schrijft bijvoorbeeld voor dat providers alle data hetzelfde moeten behandelen. Ze mogen geen extra geld vragen voor het gebruik van bepaalde diensten en de toegang tot legale content mag niet geblokkeerd worden. De Democratische Senatoren willen dat deze regels weer ingevoerd worden.

In Nederland werd de netneutraliteit in 2012 ingevoerd als onderdeel van de telecomwet.

Stemming

Op dit moment willen 50 van de 100 Senatoren het wetsvoorstel voor de invoering steunen. 49 Democraten en één Republikein. Er is echter nog één stem extra nodig om het voorstel aan te nemen. Senator Ed Markey zegt dat de Democraten in de lente een stemming af willen dwingen. Wanneer precies is nog niet bekend. Als het wetsvoorstel aangenomen wordt door zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, kan president Trump het alsnog tegenhouden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past