Amerikaanse vlag met congresgebouw

Amerikaans congres trekt in twijfel of FBI smartphones niet kan ontgrendelen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 7 seconden

Christoper Wray, directeur van de FBI, zei in januari dat het te vaak gebeurt dat de FBI een smartphone niet kan ontgrendelen, doordat de telefoon versleuteld is. In 2017 zou het gaan om bijna 7800 telefoons die daardoor niet onderzocht konden worden, terwijl er belangrijk bewijs op zou kunnen staan. Tien Amerikaanse congresleden trekken die bewering van Wray in twijfel en lieten hem dat weten door middel van een brief.

Cellebrite en Grayshift

Onlangs kwamen twee bedrijven naar buiten met het bericht dat ze iPhones met het meest recente besturingssysteem zouden kunnen kraken. Het gaat om de bedrijven Cellebrite en Grayshift. De bedrijven zouden de versleuteling ongedaan kunnen maken of kunnen omzeilen.

Apple weigert verzoeken van de FBI om de dienst toegang te geven tot versleutelde telefoons in het kader van onderzoek, met als reden dat zulke acties de privacy van alle iPhonebezitters op het spel zouden kunnen zetten.

Discussie tussen Apple en FBI

De discussie tussen Apple en de FBI ontstond na een specifiek incident, waarbij Apple weigerde de versleuteling van de telefoon van een terrorist ongedaan te maken. De man pleegde een aanslag op een verzorgingstehuis in Californië. Het zou de FBI uiteindelijk alsnog gelukt zijn om toegang te krijgen tot de telefoon met behulp van Cellebrite. Het Amerikaanse congres wil weten waarom de methodes van Cellebrite en Grayshift niet toereikend zijn volgens Wray.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past