Allianz gebouw

Allianz waarschuwt voor phishing na roof gegevens van 2,3 miljoen Nederlanders

Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2019
Leestijd: 1 minuut, 56 seconden

Vorige maand werd er ingebroken bij verzekeraar Allianz Global Assistance. Bij een kluisroof zouden persoonlijke gegevens van zo’n 260.000 klanten zijn meegenomen. Nu blijkt dit aantal veel hoger te liggen. Allianz geeft nu aan dat het om informatie van 2,3 miljoen Nederlanders gaat.

De verzekeraar laat in een brief aan de getroffen klanten weten dat ze moeten waken voor phishing e-mails en soortgelijke scams. De buitgemaakte informatie zou gebruikt kunnen worden om zo mensen op te lichten. Zowel de politie als de Autoriteit Persoonsgegevens zijn op de hoogte gesteld van het incident.

Wat is er gelekt

De informatie van 260.000 polishouders is buit gemaakt. Van hen werden onder andere namen, adressen en soms zelfs bankgegevens mee genomen. Nu blijkt dat ook nog eens kentekengegevens van 2 miljoen mensen zijn gelekt. Deze mensen hadden een pechhulpverzekering bij Allianz, soms via hun autofabrikant. Dit nieuws zou nu pas naar buiten worden gebracht omdat het onderzoek volgens Allianz erg lastig was.

Phishingmails

Nu waarschuwt de verzekeraar zijn klanten voor phishing mails. De dieven zouden namelijk met de ingewonnen informatie mensen kunnen proberen op te lichten. Het bedrijf heeft sinds de inbraak al een stijging in het aantal fraudemeldingen waargenomen. Phishing kan verschillende vormen aannemen maar gebeurt vaak via e-mails. Kwaadwillende gebruiken dan persoonlijke informatie over hun slachtoffer om hen geld afhandig te maken. In dit geval zou het bijvoorbeeld kunnen dat de criminelen een email sturen, zogenaamd vanuit Allianz, waarin zij slachtoffers vragen om snel geld over te maken. Slachtoffers kunnen denken dat een dergelijke mail echt is omdat ze ook daadwerkelijk klant zijn bij Allianz. Dit is maar een voorbeeld van hoe het kan lopen. Phishing gebeurt op veel verschillende manieren.

Hoe herken je phishing?

Om te voorkomen dat je in de val van criminelen trapt is het altijd verstandig om je goed te informeren over de tactieken van dergelijke boeven. Wanneer je een brief, email of sms niet helemaal vertrouwd is het altijd verstandig om bij de instantie zelf te controleren of het om een echt bericht gaat. Soms kun je dit zelf al zien door te letten op de opmaak van een bericht en de spelling. Een tactiek die veel cybercriminelen toepassen is het uitoefenen van druk. Ze doen het vaak lijken alsof je snel moet handelen, dit zodat jij niet te lang nadenkt over de echtheid van het bericht.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen