Man met headset in meldkamer

Alarmcentrale kan binnenkort de locatie van bellers met Androidtelefoons zien

Laatst bijgewerkt: 15 maart 2019
Leestijd: 2 minuten, 12 seconden

De politie heeft bekend gemaakt dat de meldkamer binnenkort de locatie van bellers met een Androidtelefoon te zien zal krijgen. Dit gaat middels de nieuwe AML technologie op mobiele telefoons. Wanneer je 112 belt kan de meldkamer hiermee een stuk nauwkeuriger je locatie bepalen dan voorheen, en op deze manier sneller hulpdiensten naar de juiste locatie sturen. Deze nieuwe methode kan er voor zorgen dat de hulpdiensten snel ter plekke kunnen komen zelfs wanneer de beller verstijft is van angst of niet weet waar hij of zij precies is.

Hoe werkt AML?

Advanced Mobile Location is een nieuw snufje op mobiele telefoons. Het werkt vanzelf en wanneer je 112 belt stuurt deze functie je locatie op naar de meldkamer. AML maakt gebruik van wifi, gps, en andere sensoren in je mobiel om zo je locatie te bepalen. De functie werkt automatisch wanneer je 112 belt en schakelt zichzelf meteen uit als je ophangt. Ook als je GPS op je telefoon uit hebt staan werk AML.

Hoewel AML de meldkamer een zeer nauwkeurig idee geeft van waar je je bevindt zal de centralist nog altijd vragen naar je locatie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet meer op de locatie van de noodsituatie bent.

Werkt AML op mijn mobiel?

AML werkt niet standaard op alle mobiele telefoons. Voor nu werkt het alleen op Androidtelefoons met Android OS versie 4.0 of later en Google Play Services. Ook moet je een Nederlandse simkaart gebruiken van een provider die AML ondersteunt. Als je mobiel aan deze voorwaarden voldoet dan werkt AML automatisch, je hoeft daar dan zelf niks voor te doen.

De verwachting is dat later dit jaar AML ook zal werken op iPhones.

Privacy?

De alarmcentrale krijgt in het bericht van AML de coördinaten van je locatie, het tijdstip van het berekenen van je locatie, je telefoonnummer, het nummer van je telefoon (IMEI-nummer), en het nummer van je simkaart (IMSI-nummer). Dat is best veel informatie die je op deze manier prijs geeft wanneer je 112 belt.

De politie geeft aan dat deze gegevens op dezelfde wijze worden opgeslagen als dat voorheen ook ging zonder AML, volgens de wettelijke regels. Verder melden ze dat AML alleen werkt tijdens het telefoongesprek met de meldkamer, de politie (of provider) kan niet op willekeurige momenten je locatie achterhalen met deze functie. Ook worden de verzamelde gegevens niet aan derden verstrekt.

Als je AML uit wilt zetten kan dit in het instellingen menu van je telefoon. Als AML uitstaat betekent dit nog niet dat de meldkamer niet kan zien waar je bent. Zonder AML krijgt de 112-alarmcentrale alsnog locatiegegevens binnen, deze zijn alleen een stuk minder nauwkeurig omdat dit gaat via de dichtstbijzijnde gsm-mast.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past