AIVD Hoofdkantoor

AIVD wil encryptie van whatsapp en telegram inperken

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 19 seconden

In een interview laat het hoofd van de AIVD (Rob Bertholee) weten dat hij de encryptie van bekende messenger apps zoals whatsapp en telegram graag zou willen inperken. De aanleiding zouden terroristische activiteiten zijn.

Bertholee deed deze uitspraken in een interview met de Volkskrant. Dezer uitspraken van de heer Bertholee zijn opvallend aangezien het kabinet pretendeert dat het niet wenselijk is om wetten in te voeren die encryptie aan banden moeten leggen. Het kabinet stelt dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de vertrouwelijke communicatie van de overheid en bedrijven van groter belang zijn dan eventuele veiligheidsoverwegingen.

Het AIVD-hoofd is resoluut in zijn opvattingen en noemt het ‘essentieel voor het beschermen van de rechtsorde’ dat de AIVD de communicatie terreurverdachten in kan zien.

Het hoofd van de AIVD geeft aan dat hij privacy toch ook belangrijk vindt, maar vindt privacy geen topprioriteit en begrijpt niet hoe bedrijven en privacy-organisaties dit als hoogste doel kunnen stellen. ‘Zouden mensen dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn geworden van een aanslag?’ Opvallend is dat Bertholee aangeeft dat de dreiging van terroristische aanslagen ‘nog nooit zo groot geweest’. Meer details met betrekking tot deze opmerking geeft hij niet.

Sinds april 2016 gebruikt WhatsApp zogenaamde end-to-end-encryptie middels het Signal Protocol. Dit maakt het uitzonderlijk moeilijk (voor onder andere inlichtingendiensten) om onderschepte berichten te ontcijferen.
De chat app Telegram gebruikt niet standaard end-to-end-encryptie, maar alleen bij de Secret Chats-functie. De Nederlandse regering geeft aan sterke encryptie te willen blijven toestaan, andere Europese lidstaten denken wisselend over deze kwestie. Ook Rusland en de VS zijn tegen sterke encryptie.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past