AIVD infiltreerde in 2014 bij Russische hackers

AIVD Website

De Volkskrant meldt dat een team van de AIVD in 2014 een computernetwerk van Russische staatshackers binnen kon dringen. Het zou gaan om hackers van de hackersgroepen die Cozy Bear en APT29 worden genoemd. De Volkskrant zegt dit naar aanleiding van zes Nederlandse en Amerikaanse bronnen die informatie hadden over de infiltratie. De AIVD heeft hiermee bewijs kunnen leveren voor aanvallen op de Amerikaanse Democratische Partij, waardoor de Amerikaanse diensten te weten kwamen dat er sprake was van inmenging van Rusland tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Fysieke ruimte

De AIVD zou niet alleen het computernetwerk geïnfiltreerd hebben, maar konden er ook achter komen waar de hackers zich bevonden. Ze hackten de beveiligingscamera van de ruimte en konden zo zien dat het om een groep van ongeveer tien personen ging die zich in een universitair complex bij het Rode Plein bevonden.

Samenwerking met NSA

Het begon allemaal in november 2014 toen de AIVD constateerde dat Rusland een digitale aanval aan het voorbereiden was op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De AIVD sloeg alarm bij de Amerikaanse ambassade die een directe communicatielijn tussen de AIVD en de NSA bewerkstelligde. De AIVD kon 2,5 jaar lang de toegang tot het computernetwerk behouden en kon de NSA zo ook nog inlichten over een aanval op het Witte Huis waarbij verschillende documenten gestolen werden.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen