Vrouw bekijkt Airbnb app

Airbnb mag geen BSN-nummers meer verwerken

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 8 seconden

Op aandringen van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens moet Airbnb stoppen met het verwerken van BSN-nummers van huurders van vakantiewoningen. Om een huis via Airbnb te huren moeten gebruikers een kopie van hun paspoort uploaden. Daarbij werd het BSN-nummer niet afgeschermd door Airbnb. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens maakten ongeveer 100 mensen een melding hiervan. Het BSN-nummer is namelijk uniek en kan daardoor gebruikt worden bij identiteitsfraude. In Nederland is bepaald dat alleen overheidsinstanties het nummer mogen verwerken, tenzij er een wettelijke reden is voor andere organisaties om dat te doen.

Oplossing van Airbnb

In het geval van Airbnb is deze wettelijke basis er niet. Zij gebruiken de volledige kopie voor verificatie, omdat vertrouwen tussen de leden van de gemeenschap bij hun hoog in het vaandel staat. De Autoriteit Persoonsgegevens trad in contact met Airbnb en de organisatie zegt begrip te hebben voor het feit dat de regels voor verzamelen van gegevens per land anders kunnen zijn. Voortaan zal het bedrijf automatisch het BSN-nummer wissen uit uploads van paspoorten die geüpload worden. Ook uit alle kopieën die Airbnb eerder opgeslagen heeft wordt het BSN-nummer verwijderd. In de toekomst zal het voor huurders makkelijker gemaakt worden om zelf hun BSN-nummer af te schermen bij het uploaden van een paspoortkopie. Als ze ervoor kiezen dat niet te doen, zal Airbnb het nummer alsnog zelf afschermen voor de kopie opgeslagen wordt.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past