Sleepwet website screenshot

Aftapwet tijdelijk ongewijzigd ingevoerd

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 7 seconden

Vandaag is de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) ingegaan. Op 21 maart werd in een referendum gestemd over de wet en bleek dat een meerderheid tegen de wet was. De coalitiepartijen beloofden toen aanpassingen te doen aan de wet. Bijvoorbeeld door de sleepnetfunctie in te perken en strenger te controleren over het delen van gegevens met het buitenland. Vandaag is de Wiv echter ingegaan in de versie waar het referendum over ging. De wet zal later alsnog aangepast worden.

Toezicht op de wet door de Ctivd

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Ctvid) heeft het kabinet laten weten op welke onderdelen de nadruk zal liggen bij het controleren van de uitvoering van de wet. Over twee jaar wil de Ctivd een rapport uitbrengen over zes onderwerpen. Dan vindt ook de vervroegde evaluatie van de Wiv plaats.

De eerste prioriteit van de Ctivd is de sleepnetfunctie en op de tweede plaats staat het delen van data met het buitenland. De Ctivd zegt zich hiermee te richten op onderwerpen die veel aandacht hebben gekregen in het maatschappelijke debat. Ook zijn er een aantal onderwerpen aan de lijst toegevoegd naar aanleiding van een verzoek van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De Ctivd hoeft echter geen gehoor te geven aan zulke verzoeken. De Commissie kan zelfstandig bepalen waar onderzoek naar gedaan wordt.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past