Headset op een laptop om telefoongesprekken mee te voeren

AFM waarschuwt 2.500 Nederlanders voor boilerrooms

Laatst bijgewerkt: 13 augustus 2020
Leestijd: 2 minuten, 54 seconden

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) trekt aan de bel. De waakhond heeft 2.500 Nederlanders via een brief gewaarschuwd voor zogeheten boilerrooms. Dat zijn oplichters die nietsvermoedende slachtoffers benaderen met dubieuze beleggingsaanbiedingen. Hun namen en adresgegevens staan op een lijst die de AFM in handen heeft gekregen van de politie en het Openbaar Ministerie. De lijst werd tijdens een internationaal strafrechtelijk fraudeonderzoek in beslag genomen.

Dat schrijft de AFM in een persbericht.

Criminelen zijn verzot op persoonsgegevens

De handel in illegaal verkregen persoonsgegevens zit in de lift. Criminelen gebruiken deze data om slachtoffers te benaderen en geld afhandig te maken. Misdadigers komen vaak op slinkse wijze aan deze gegevens. In juni hoorden we een verhaal over callcentermedewerkers die persoonsgegevens doorverkopen aan criminelen. Het gaat om informatie als naam, adres, telefoonnummer en e-mail. Deze gegevens worden doorverkocht via online fora, of gebruikt om WhatsApp- of vriend-in-noodfraude te plegen. Met name ‘verse leads’ -mensen die nog nooit zijn benaderd door een oplichter- zijn interessant en lucratief voor criminelen.

Er zijn ook malafide organisaties die dergelijke lijsten samenstellen. Deze lijst wordt gemaakt aan de hand van gegevens die consumenten, vaak onbewust, online achterlaten of ergens op klikken. Bijvoorbeeld via een advertentie op Facebook of ander sociaal medium, maar ook via websites met beleggingsaanbiedingen. Volgens de AFM blijven deze lijsten circuleren op internet, waardoor ze telkens weer in handen komen van nieuwe frauduleuze partijen die consumenten opnieuw benaderen. Volgens de instantie is het zeer eenvoudig om op zo’n lijst te komen, maar vrijwel onmogelijk om er vanaf te komen.

Oplichters gaan geraffineerd te werk

Je begrijpt nu hopelijk waarom het voor criminelen zo interessant is om een lijst met persoonsgegevens in handen te krijgen. Zij gebruiken dit soort lijsten om consumenten te benaderen met een aanbieding die ze niet aan zich voorbij mogen laten gaan. In het geval van boilerrooms gaat het om een beleggingsaanbod.

Oplichters gaan geraffineerd en tegelijkertijd professioneel te werk. Ze beloven hoge rendementen en weinig tot geen beleggingsrisico’s. Met dit soort bewoordingen proberen ze een persoonlijke band met de persoon aan de andere kant van de lijn op te bouwen en hun vertrouwen te winnen. Om het gesprek in goede banen te leiden en nietsvermoedende slachtoffers meer geld afhandig te maken, gebruiken de oplichters belscripts. Zodra deelnemers aangeven te willen uitstappen, is de liefde snel bekoeld en zijn de criminelen opeens niet meer bereikbaar.

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk is het aantal meldingen van beleggingsfraude de afgelopen jaren fors gestegen. In 2017 kreeg de instantie 147 meldingen binnen, in 2019 was dat aantal gestegen naar 429. Daarbij verloren 379 slachtoffers afgelopen jaar gezamenlijk een bedrag van ruim 10,7 miljoen euro. Het werkelijk aantal slachtoffers en het schadebedrag liggen waarschijnlijk een stuk hoger: niet iedereen meldt namelijk als ze de dupe zijn geworden van beleggingsfraude.

AFM waarschuwt 2.500 Nederlanders voor oplichtingspraktijken

Volgens de AFM zijn boilerrooms juist nu bijzonder actief. Dat komt omdat veel mensen noodgedwongen thuiszitten en werken vanwege de coronacrisis en dus meer online zijn. Oplichters weten dit en proberen hier een slaatje uit te slaan. “Wij nemen veel fraude-incidenten waar. Daarom waarschuwen we consumenten om zeer alert te zijn. In het geval van een telefonisch beleggingsaanbod: meteen ophangen, ga nooit in op telefonische verkoop van beleggingen”, zo vertelt Jan Boerboom, hoofd Marktintegriteit en Handhaving bij de AFM.

Op een lijst die de AFM van de politie en het Openbaar Ministerie kreeg, stonden de namen en adresgegevens van 2.500 Nederlanders vermeld. Zij hebben van de waakhond een brief gekregen waarin ze gewaarschuwd worden voor oplichters van beleggingsaanbiedingen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen