Plasterk

Advocaten trekken aan noodbel omtrent aftapvoorstel Plasterk

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 58 seconden

Vorige week presenteerde minister Plasterk (Binnenlandse zaken) een wetsvoorstel waarin hij de MIVD en AIVD de bevoegdheid geeft om niet alleen signalen die via de ether verstuurd worden (ongericht) af te mogen tappen, maar ook signalen die via de kabel verstuurd worden (inmiddels veruit het meeste verkeer).

Het wetsvoorstel van Plasterk volgt kort op de uitspraak van de rechter waarin gesteld wordt dat de AIVD advocaten niet (zomaar) mag afluisteren. Er was gebleken dat de AIVD communicatie die advocaten van advocatenkantoor “Prakken d’Oliveira” gericht afluistert. Hiermee is de staat in overtreding van het verschoningsrecht, waarin gesteld wordt dat advocaat en client privé met elkaar moeten kunnen communiceren.

De Nederlandse Orde van advocaten (NOvA) trekt aan de noodbel over de plannen van minister Plasterk om de AIVD en MIVD het recht te geven ook internetverkeer dat via de kabel loopt ongericht af te tappen. “Terwijl de minister wordt teruggefloten door rechters dat hij over de randen van de wet gaat, kondigt hij plannen aan voor meer bevoegdheden voor geheime diensten. Dat is op z’n minst onlogisch. Je kunt niet zelf de wet overtreden omdat je boeven wil vangen,” zegt Bert Fibbe van de NOvA.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past