Persoon vinkt iets aan op papier

Actie voor referendum over Aftapwet behaalt 10.000 handtekeningen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 57 seconden

De groep studenten achter het ‘Sleepwet’-burgerinitiatief heeft op Twitter bekendgemaakt dat er 10.000 handtekeningen verzameld zijn voor een raadgevend referendum over de Aftapwet. De Aftapwet houdt in dat inlichtingendiensten, zoals de AIVD en MIVD op grotere schaal gegevens van internetverkeer mogen verzamelen, om bijvoorbeeld terroristen op te sporen.

Referendum

In de tweede fase moeten binnen zes weken 300.000 handtekeningen verzameld worden door de actievoerders, om er daadwerkelijk een referendum te laten komen. De geldigheid van de 10.000 handtekeningen moet nog vastgesteld worden door de Kiesraad. Als de handtekeningen geldig blijken te zijn, is dat de tweede keer dat dit gelukt is sinds de invoering van de referendumwet. De eerste keer dat het slaagde was bij een actie van Geenstijl over het Oekraïneverdrag. Zij wisten uiteindelijk ook de 300.000 handtekeningen te verzamelen en er kwam een referendum.

Zorgen over privacy

De actievoerders achter de ‘Sleepwet’-petitie maken zich zorgen over privacy-inbreuken door de wet. De Aftapwet gaat volgens hen te ver, omdat ook gegevens van onschuldige burgers verzameld mogen worden. Ook deskundigen en bedrijven uit de technologiesector maken zich zorgen over de wet, maar volgens het kabinet zijn er voldoende veiligheden ingebouwd, zodat misbruik voorkomen kan worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past