Stroommasten in veld

Aanvallen op energiebedrijven in Europa en VS door hackers

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 54 seconden

Beveiligingsonderzoeker Symantec meldt volgens Reuters dat hackers meerdere malen succesvolle aanvallen hebben uitgevoerd op energiebedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Specifiek zouden de getroffen energiebedrijven gevestigd zijn in Turkije, Zwitserland en de Verenigde Staten. De aanvallen werden vanaf 2015 uitgevoerd.

Geïnfecteerde computers en de gevolgen daarvan

De hackers konden de bedrijven binnendringen door gerichte Phishingmails te sturen naar medewerkers. Op die manier kwam er malware op de computers te staan, waarmee de hackers toegang konden krijgen tot de computer. Het advies van Symantec is om de malware van de computer te verwijderen en om de wachtwoorden en gebruikersnamen te veranderen. Het vermoeden is namelijk dat de hackers inloggegevens gestolen hebben.

De hackers zouden in sommige gevallen doorgedrongen zijn tot de kernsystemen van energiebedrijven. Hiermee zouden ze mogelijk de de energietoevoer in een regio kunnen uitschakelen.

Russische overheid

Volgens de onderzoekers zou de hackersgroep mogelijk gelieerd zijn aan een overheid. De aanvallen doen denken aan de werkwijze van de hackersgroep Dragonfly, dat eerder aanvallen uitvoerde in opdracht van de Russische overheid. Bij de hacks zou ook Russische code aangetroffen zijn.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past